DNWS-event
Laden Evenementen
 • Dit evenement is voorbij.

DNWS congres ‘Welkom in de nieuwe binnenstad’

Platform De Nieuwe Winkelstraat (DNWS) organiseert samen met gemeente Leiden en Centrummanagement Leiden op 14 april het congres Welkom in de nieuwe Binnenstad. Je bent van harte uitgenodigd. 

Inmiddels is het congres volgeboekt. Heb je een vraag over je aanmelding, stuur dan een e-mail naar info@dnws.nl.

De nieuwe binnenstad

Binnensteden worden steeds meer plekken waar de verblijfsfunctie centraal staat. De transitie in de retail, veranderend consumentengedrag en corona als versneller zorgen ervoor dat binnensteden scherper hun DNA moeten definiëren en samen aan de slag moeten om een aantrekkelijke binnenstad te zijn. Wat is voor jouw binnenstad de optimale mix aan functies en hoe speel je in op thema’s zoals leefbaarheid, toerisme, groen en autoluw?  

Stadssafari’s en in gesprek met…

Leiden werkt met veel aandacht aan een aantrekkelijke binnenstad en neemt jullie graag mee in hun visie en aanpak. Dit doen we niet alleen in de Stadsgehoorzaal in de binnenstad maar we gaan ook op stadssafari. Daarnaast gaan we in gesprek over thema’s zoals transformatie, de leefbaarheid van binnensteden waarin de maatschappelijke waarde een rol speelt en over de levendigheid en het creëren van een aantrekkelijk aanbod voor bezoekers. Ook nodigen we grootwinkelbedrijven uit om met hen het gesprek aan te gaan hoe zij hun rol lokaal zien.

Programma

9.45 – 10.30 uur: Inloop en netwerken
10.30 – 11.30 Plenair

 • Aftrap door Hester Bunnik, DNWS, dagvoorzitter  
 • Welkom in Leiden
  Wethouder Yvonne van Delft en centrummanager Gijs Holla nemen je mee in de ontwikkelingen van de binnenstad van Leiden.
 • Paneldiscussie met het grootwinkelbedrijf
  Onder leiding van Rupert Parker Brady (voorzitter Aanjaagteam Binnenstad / Retaildeskundige) in gesprek met het grootwinkelbedrijf (Krein Bons van vanHaren en Dimitri Broeren van WE Fashion). Corona heeft doen inzien hoe belangrijk lokale betrokkenheid is, maar hoe versterken we de rol van het grootwinkelbedrijf in binnensteden en hoe borgen we dit voor de toekomst? 

11.30 – 12.30 uur: Netwerklunch   
12.30 – 13.15 uur: Start stadssafari of deelsessie 
13.30 – 14.15 uur: Start stadssafari of deelsessie 
14.30 – 15.15 uur: Start stadssafari of deelsessie

15.30 – 15.45 uur: Lezing Kennis & Cultuur als DNA  

 • Door Prof. Dr. Ir. Sense Jan van der Molen, Universiteit Leiden.
  Dit jaar is Leiden European City of Science. Hoe kijkt de wetenschap naar de binnenstad? Een mooie uitsmijter van de dag voor iedereen met een nieuwsgierige geest. 

 15.45 – 17.00 uur: Netwerkborrel

De levendige binnenstad

Stadssafari – De levendige binnenstad
Door een (meerdaags) combinatiebezoek van winkelen, cultuur, ontspanning, horeca en overnachting verleng je de verblijfsduur van bezoekers die bereid zijn om in de binnenstad meer uit te geven. Hoe Leiden dit aanpakt laten we zien in Stadswandeling Rembrandt. Hier zie je hoe cultuur, horeca, leisure en retail samen komt.

Paneldiscussie – De levendige binnenstad
Onder leiding van Rupert Parker Brady, retaildeskundige en voorzitter Aanjaagteam Binnenstad Leiden, vindt een gesprek plaats over levendige en aantrekkelijke binnensteden. Hoe zorg je voor het juiste aanbod en een goede mix van winkels, horeca, leisure, dienstverlening en cultuur? En wanneer past deze mix bij het DNA van de binnenstad? Hoe vertaal je het DNA vervolgens ook in een programma waar alle partijen in de binnenstad, ook de bewoners, aan mee doen? En wat zijn de verwachtingen op het gebied van toerisme, regionaal, landelijk en internationaal? 
Panelleden: Thijs de Groot (NBTC), Guido Marchena (Cultuurmakelaar Leiden), Erik Bekkering (wethouder gemeente Bergen) en Govert de Kok (directeur/eigenaar Bioscopen Leiden).

De leefbare binnenstad

Stadssafari – De leefbare binnenstad
Wandel mee naar het Pieterskwartier met haar sfeervolle steegjes en de Nieuwe Rijn. Beide sfeergebieden herbergen veel lokale ondernemers. Wat is de toekomst van deze leuke wijkjes in het online tijdperk? Ondertussen komen thema’s als groen, autoluw en wonen in de binnenstad aan de orde.

Paneldiscussie – De leefbare binnenstad
Paneldiscussie – De leefbare binnenstad
Onder leiding van Marcel Evers, INretail, vindt een gesprek plaats over hoe we de binnenstad leefbaar houden. Er komen steeds meer grote transformatie-opgaven in de binnenstad samen die om voorrang schreeuwen: wonen, energie-transitie, digitalisering, bereikbaarheid, transformatie, etc. Steeds meer partijen moet met elkaar de schaarse ruimte verdelen: hoe houden we stad leefbaar voor alle partijen? Zijn we klaar voor een integrale aanpak? En hoe kan digitalisering hierbij helpen?
Panelleden: Inge Niks (IXIN), Tessa Vosjan (Bureau Cosi) en Michiel Vos (Zupr).

De transformerende binnenstad

Stadssafari – De transformerende binnenstad
We bezoeken het voormalige Hudson’s Bay pand in hartje Leiden dat door de nieuwe eigenaar wordt getransformeerd. Daarna lopen we door de Haarlemmerstraat waar wonen boven de vele panden van populaire winkelketens en zelfstandige Leidse ondernemers een actueel thema is.

De transformerende binnenstad 
Onder leiding van Rob Weiss, Ik Onderneem!, vindt een gesprek plaats over nut en noodzaak van transformatie in binnensteden. Welke steden zijn goed op weg? Waar lopen gemeenten tegenaan? Hoe betrek je vastgoedeigenaren erbij? En hoe zorg je voor versnelling van het transformatieproces? En wat is er voor nodig dat er qua programmering, branchering en bestemmingsplannen geen concessies worden gedaan aan de hoge kwaliteitsstandaard die de binnenstad nastreeft met de gastvrije ontvangst van dagjesmensen, winkelend publiek en toeristen, die op hun beurt de binnenstad met respect behandelen?     
Panelleden: Jan-Willem Speetjens (Seinpost), Sandra Suijkerbuijk (Kadaster), Janneke den Ouden (Stad&Co) en Felix Wigman (BRO)