Kennis & inspiratie

In de kennisbank staan publicaties, onderzoeken, blogs en artikelen met antwoorden op vragen die spelen in centrumgebieden. Filter op type, een pijler, jaartal of gebruik de zoekbalk om het onderwerp waar je naar zoekt te vinden.

Filters:

Versterking winkelgebieden Soest

De vijf winkelgebieden in Soest en Soesterberg versterken. Dat is wat de gemeente Soest begin 2022 vroeg aan Expertteam Centrumgebieden Coöperatie U.A. Met behulp van subsidie van de provincie Utrecht zijn wij gedurende 1 jaar aan de slag gegaan met 2 hoofddoelstellingen: het versterken van de organisatie- en uitvoeringskracht van de winkelgebieden en het tegengaan van de groeiende leegstand in deze gebieden.
Blog

Zet als centrumprofessional de volgende stap en neem actief deel aan Intervisie bijeenkomsten

Geschreven door intervisiebegeleider Jacqueline Brouwer-Blok. Wil je als centrumprofessional een volgende stap zetten? Doe dan actief mee aan de intervisiebijeenkomsten van CMA. Onlangs hebben enthousiaste centrumprofessionals met succes het eerste CMA-intervisietraject afgerond. Dit traject bestond uit drie eendaagse bijeenkomsten waarbij deelnemers veel hebben geleerd en waardevolle feedback hebben gekregen.
Verslag

Terugblik DNWS Deep Dive, woensdag 6 september 2023

Gisteren vond de eerste DNWS Deep Dive plaats als vervolg op de Meet & Greet die we begin dit jaar hebben georganiseerd. Het was een geslaagde bijeenkomst!
Verslag

3 tips bij het creëren van een bruisend én uniek centrumgebied

Het creëren van dynamische, groene en aantrekkelijke centrumgebieden is meer dan een hot topic momenteel. Retail heeft altijd een dominante plek ingenomen in het hart van de stad, maar door veranderende consumentenbehoeften- en wensen is het online winkelen opgekomen. Corona heeft dit versneld. Wil je jouw centrumgebied transformeren naar een levendig, sfeervol en groen centrumgebied waar mensen elkaar ontmoeten en graag zijn? Deze drie ultieme tips helpen je daarbij!
Blog

Het goede gesprek voor een nieuwe winkelstraat

Als gebiedsontwikkelaars bij SITE zijn we dagelijks bezig met het maken van aantrekkelijke stukjes stad. Binnen het jargon van verdichting, optopping, transformatie en mixed-use proberen we tot concrete en verbeeldende stappen te komen. Dat leidt tot verbeterde centrummilieus, woon-werkgebieden en ontmoetingsplaatsen, waarin SITE streeft naar schoonheid en flow. Per situatie en context is een andere route nodig. Maar wat voorop staat is: het goede gesprek.
Artikel

Ontdek het geheim van Den Helder

Het is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt als het gaat over groei, maar het stadshart van Den Helder heeft een ingrijpende transformatie doorgemaakt. Projectorganisatie Zeestad heeft sinds 2008 de stedelijke vernieuwing aangepakt wat heeft geleid tot een positief klimaat om te ondernemen, wonen, werken en verblijven.
Interview

City Deal: Dynamische Binnensteden – regie op transformatie

Op 14 juni 2023 is de City Deal Dynamische Binnensteden- Regie op transformatie ondertekend. Het is met recht een mijlpaal want niet alleen is het de 30e City Deal maar ook de eerste waarin binnensteden centraal staan. Een City Deal koppelt steden, private partijen en maatschappelijke organisaties aan elkaar en aan de relevante ministeries. Steden bepalen zelf in overleg met de partners welke opgave(n) ze met de City Deal gaan aanpakken. Maar laten we er eens induiken. Wat betekent deze dertigste City Deal nou?
Artikel

Notitie omzetmonitoring centrumgebieden

DNWS heeft samen met Retail Insiders en kennispartner AnalyZus verschillende databronnen voor omzetmonitoring op een rij gezet. Lees de notitie op het Chainels kanaal van DNWS of vraag de notitie aan via Retail Insiders en ontdek welke bronnen voor jouw centrumgebied interessant zijn.

Ga mee op stadssafari door Tilburg

Ons DNWS congres van afgelopen 8 juni stond in het teken van: ‘Hoe maakbaar is de binnenstad?’. We waren te gast in Tilburg; een plek met een vernieuwde binnenstad waar een ingrijpende structuurverandering heeft plaatsgevonden. Tijdens verschillende stadssafari’s ontdekten we drie centrumgebieden in Tilburg. Was je er niet bij en wil je Tilburg toch nog ontdekken? Dat kan!
Verslag

Winnaars Landelijke Studenten Challenge Winkelgebieden

Op donderdag 29 juni was de online prijsuitreiking van de Landelijke Challenge Winkelgebieden. De Landelijke Challenge Winkelgebieden is een initiatief van de Digitale Werkplaatsen, INretail en Platform De Nieuwe Winkelstraat (DNWS). Tijdens de challenge gingen studenten uit het hele land aan de slag voor een winkelgebied bij hen in de buurt. De vraag die zij hebben opgepakt: Hoe breng je met digitale oplossingen offline en online bij elkaar in jouw winkelgebied, en verleid je jong volwassenen online tot een fysiek bezoek?
Artikel