In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, maar ook na de verkiezingen en tijdens de collegeperiode kun je als ondernemingsvereniging een aantal stappen zetten om speerpunten onder de aandacht te brengen van de politiek partijen in jouw gemeente.
Voorafgaand aan de verkiezingen
- Bepaal als ondernemingsvereniging maximaal 3 speerpunten en breng deze onder de aandacht bij de politieke partijen.
- Beoordeel de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen. Staat hier iets in over hun visie op het centrumgebied, parkeren en bereikbaarheid? Als dit niet het geval is, wijs de partij dan op het belang hiervan.
- Ga het gesprek aan met kandidaat-raadsleden. In de verkiezingsperiode staan zij open om het gesprek met ondernemersverenigingen aan te gaan en kun je jouw punten kenbaar maken.
- Organiseer een verkiezingsdebat voor de politieke partijen in jouw gemeente. Laat hen aan de hand van stellingen tot bepaalde uitspraken komen. Noteer de toezeggingen, zodat je hen daar later aan kan herinneren.
Na de verkiezingen
- Als bekend is wie de grootste partij is, stuur dan jouw speerpunten nogmaals naar deze partij met het verzoek de punten op te nemen in het coalitieakkoord.
- Stuur een felicitatiebrief aan de nieuwe raadsleden en kom hiermee in het vizier van de nieuwe gemeenteraad.
- Neem contact op met de griffier om te verzoeken of een bezoek aan het centrumgebied onderdeel van het inwerkprogramma voor de nieuwe gemeenteraad kan zijn.
- Organiseer een werkbezoek voor de gemeenteraadsleden en laat zien wat er speelt in het centrumgebied en waar de knelpunten zijn. Via de griffier kun je gemeenteraadsleden uitnodigen. Natuurlijk kun je dit soort werkbezoeken gedurende de collegeperiode herhalen.
Tijdens de collegeperiode
- Onderhoud structureel contact met het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Belangrijk is het om te weten welke ambtenaren zich bezighouden met onderwerpen die voor jou van belang zijn. Zorg dat je aan het begin van het proces tot beleidsvorming betrokken bent, zodat je de wensen voor jouw centrumgebied op tijd kenbaar kan maken.
- Neem een abonnement op de raadsstukken als jouw gemeente dit aanbiedt. Je ontvangt dan de nieuwsbrief waarop de te behandelen punten voor een commissie- of gemeenteraadsvergadering staan.
Toolbox Gemeenteraadsverkiezingen
DNWS heeft de Toolbox Gemeenteraadsverkiezingen geïntroduceerd. De Toolbox Gemeenteraadsverkiezingen biedt ondernemersverenigingen een leuke en makkelijke manier om in gesprek te gaan met raadsleden.
Met de Toolbox komen allerlei thema’s aan bod zoals het economisch functioneren, leegstand, vergroening, bereikbaarheid, parkeren, evenementen, nieuwe ondernemers werven en de toekomst van retail in jouw centrum. Iedereen selecteert een aantal thema’s en hierover ga je in gesprek. Aan het eind van de avond nemen raadsleden nieuwe inzichten mee over wat voor jou als ondernemer belangrijk is.
Hoe werkt het?
Jouw centrum organiseert een bijeenkomst. Dit kan georganiseerd worden door bijvoorbeeld de ondernemersvereniging of de ondernemersvereniging samen met de vastgoedeigenaren, bewoners, gemeente of andere stakeholders. In veel steden wordt bijvoorbeeld een politiek café georganiseerd. Het doel is in gesprek gaan met raadsleden en hen meenemen in het belang van een vitaal centrum.
Platform DNWS biedt met de Toolbox Gemeenteraadsverkiezingen invulling voor 1,5 tot 2 uur met procesbegeleiding door een accountmanager van DNWS.
Wie kunnen gebruikmaken van de Toolbox?
Ondernemersverenigingen die deelnemer zijn van Platform DNWS kunnen gebruikmaken van de Toolbox, dit is inclusief begeleiding tijdens de avond.
INretail en Vakcentrum
Brancheorganisaties INretail en Vakcentrum vinden het belangrijk dat politieke partijen aandacht hebben voor lokale ondernemers en hun winkels. Om te zorgen dat er in de verkiezingsprogramma’s aandacht komt voor lokaal ondernemerschap heeft INretail een brief gestuurd naar de fractievoorzitters van politieke partijen. In de brief worden zes voorstellen genoemd voor het verkiezingsprogramma van de politieke partij:
- Investeer in het centrum als kloppend hart van de gemeente
- Versterk het lokale DNA door het stimuleren van lokaal ondernemerschap
- Verbind ondernemerschap, gastvrijheid en leefbaarheid
- Stimuleer een actieve aanpak van leegstand voor een vitaal centrum
- Creëer groeicapaciteit
- Bied woonboulevards en perifere winkelgebieden toekomstperspectief
Klik hier om de volledige brief te lezen.
Vragen?
Heb je een vraag over de gemeenteraadsverkiezingen of over de Toolbox Gemeenteraadsverkiezingen? Neem dan contact op met Johan Schomaker.
Johan Schomaker
Accountmanager
Open contentJohan heeft een passie voor de retail en centrumgebieden. Hij gaat graag met centrumgebieden aan de slag en zet zich in voor lokaal samenwerken en het verbinden van ondernemers en stakeholders. Johan is altijd bereid om te sparren. Namens DNWS de lokale partner voor centrumgebieden in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland, inclusief de kop van Noord-Holland.