Winkels en horecabedrijven verduurzamen lukt alleen als huurder en verhuurder samenwerken. Dat bewijzen Wiebe en Danielle de Vries, eigenaren van Grand Café & Hotel Het Wapen van Elst. In een karakteristiek pand met verouderde installaties begonnen ze twee jaar geleden aan een ambitieus verduurzamingstraject. Dat doen ze niet alleen: samen met hun verhuurder zoeken ze naar oplossingen die passen bij een oud gebouw én bij de toekomst.

Wat was jullie eerste stap richting verduurzaming?
“Via Koninklijke Horeca Nederland konden we gebruikmaken van een gratis energiescan. Daaruit bleek dat er veel winst te halen was. Oude installaties, lekkages, verouderde verlichting. Toen hebben we een stappenplan gemaakt om gericht aan de slag te gaan. Het energieverbruik is daarna een jaar lang gemonitord en dat gaf ons een goed beeld waar de grootste besparingen zaten. Inmiddels zijn we twee jaar verder en zien we echt verschil.”
Welke maatregelen hebben jullie genomen?
“Alle koelinstallaties zijn vervangen – de oude waren sterk verouderd en gebruikten veel energie. Ook de bierinstallatie werkt nu met waterkoeling en gebruikt nog geen tien procent van de stroom van het oude systeem. Verder hebben we alle verlichting vervangen door LED en nieuwe airco’s geplaatst. En bij de ingang van het café hebben we een tochtsluis gebouwd. Dat lijkt een ouderwetse maatregel, maar het scheelt enorm in warmteverlies. Vroeger sloeg bij elke deurbeweging een klap koude lucht naar binnen; nu blijft de temperatuur binnen veel stabieler.”
Hoe verloopt het contact met de verhuurder?
“Onze verhuurder is op leeftijd en heeft de opkomst van verduurzaming niet zo bewust meegemaakt als wij. We proberen hem te motiveren om stappen samen met ons te zetten, en dat gaat steeds beter. Een deel van het dak is inmiddels vernieuwd en we maken samen plannen voor nieuwe maatregelen. We hebben een goede band en pakken het stap voor stap aan, zodat het voor iedereen haalbaar blijft. Zo zorgen we er allebei voor dat het pand steeds een stukje duurzamer wordt: hij vanuit het vastgoed, wij vanuit de bedrijfsvoering.”
Wat zijn de volgende stappen?
“In februari gaan we de keuken verbouwen. Dan plaatsen we nieuwe koelapparatuur, hoogrendementsfrituurs en een WTW-installatie in de afzuigkap. Helaas kunnen we nog niet volledig elektrisch werken. Zodra er meer stroomcapaciteit beschikbaar komt, kunnen we direct overstappen. Samen met de verhuurder kijken we hoe we dat zo duurzaam mogelijk kunnen doen.”
Heb je een tip voor andere huurders?
“Blijf met elkaar in gesprek. Dat is het allerbelangrijkste. Je hebt elkaar nodig om verder te komen. Wij hebben laten zien wat er mogelijk is en dat maakt ook onze verhuurder enthousiaster. Ons advies: begin gewoon! Kijk wat je vandaag al kunt verbeteren. Kleine stappen tellen, en als je telkens een beetje doet, kom je echt een heel eind. Uiteindelijk profiteert iedereen ervan: huurder én verhuurder.”


