Artikel
Tips voor een veilig winkelgebied in december
In en voorafgaand aan de feestmaand trekken de winkelgebieden normaalgesproken veel bezoekers. Hoe kunnen we er, gezien de corona-maatregelen, voor zorgen dat de drukte gespreid wordt in zowel tijd als ruimte? Tijdens de kennis- en netwerksessie op 27 november gaven Syan Schaap en Daniël Schipper van Event Safety Institute een presentatie over bezoekersregulering. Hierna gingen we met deelnemers in gesprek over hun ervaringen en ideeën. We hebben de belangrijkste tips voor je op een rij gezet:

- Veel winkelgebieden hebben de maatregelen n.a.v. de eerste golf weer ingezet, zoals routing, lijnen op straat, borden en cityhosts.
- Gastvrijheid staat voorop. Bezoekers gastvrij benaderen is het meest effectief. Zorg dat hosts en vrijwilligers zich verbonden voelen met de stad en communicatief vaardig zijn.
- Stem City Hosts af op doelgroep winkelend publiek, zoals bijvoorbeeld in Assen waar medewerkers van de TT Assen worden ingezet.
- Zorg voor een dagelijks coördinatie moment van de cityhosts.
- Houd de lijntjes kort met veiligheidsregio’s, gemeente, ondernemers, Boa’s en andere stakeholders. Hierdoor is er inmiddels een goede basis en structuur voor afstemming.
- Zorg dat je als centrummanager veel aanwezig bent in het gebied. Dit geeft het gevoel bij ondernemers dat je ze ondersteunt en met ze meedenkt.
- Let op conflicterende belangen. Wanneer een winkelier bijvoorbeeld iets voor de winkel plaatst heeft dit weer invloed op de meters in de winkelstraat.
- Probeer fietsers en uitstallingen uit de winkelstraat te weren. Dit zorgt voor een andere dynamiek en vraagt om veel ruimte dat ten koste gaat van winkelend publiek.
- Zorg dat je opstoppingen van bezoekers voorkomt. Opstoppingen leiden niet alleen tot extra drukte maar zorgen ook voor een sterk gevoel van drukte.
- Werk samen. Winkeliers werken samen met horeca en speciaalzaken voor afhaalpunten van bestellingen.
- Gebruik van leegstaande panden. Bijvoorbeeld Rituals in Groningen maakt gebruik van een leegstaand pand voor het afhalen van pakketten.
- Wijs winkeliers er continu op om het goede voorbeeld te geven door afstand te houden en een mondkapje te dragen.
- Gebruik data. Passantentellingen zijn belangrijke data om te monitoren en te sturen op bezoekersstromen.
- Gebruik modellen om inzicht te krijgen in de locatie (bijvoorbeeld die van een markt). Door het uit te tekenen kom je erachter wat wel en niet kan.
- Breng extra openingstijden onder de aandacht om spreiding van bezoek te stimuleren.
- Gebruik van een drukte app heeft alleen effect als deze goed gevoed wordt met up to date data. En wanneer consumenten bereid zijn om van dit medium gebruik te maken. Vaak is een nieuw medium (app) lastig om de bezoekers te bereiken.
Bekijk ook

Winterswijk vergroent winkelstraten in recordtempo
Samen met ABH-City, ondernemers en bewoners werkt de gemeente Winterswijk hard aan groene, aantrekkelijke winkelstraten. In maart ging het derde project van start: de Misterstraat. Johan Schomaker (DNWS) was erbij om de meerwaarde van vergroening te belichten. De groenprojecten kunnen rekenen op veel draagvlak en enthousiasme. Ook de uitvoering gaat razendsnel. Benieuwd naar het succesrecept van Winterswijk? Wij delen de belangrijkste ingrediënten!

Winkelcentrum Hoogzandveld Nieuwegein: van plannen naar realisatie
Winkelcentrum Hoogzandveld in Nieuwegein stond jarenlang voor een uitdaging. Hoewel er noodzaak was voor uitbreiding en vernieuwing, ontbrak het aan de fysieke ruimte en was het lastig om als gezamenlijke eigenaren binnen de Vereniging van Eigenaren (VVE) tot investeringen te komen.

Centrumpraat de podcast: ondernemersverenigingen 2.0, van passiviteit naar betrokkenheid
In onze nieuwste 'Centrumpraat, de podcast' bespreekt Marleen Strien (DNWS) met Rob Weiss (Wij Ondernemen!) hoe ondernemersverenigingen hun leden actiever kunnen betrekken.