Veiligheid in jouw centrumgebied

Maandag 9 tot en met vrijdag 13 oktober 2023 was het de Week van de Veiligheid. Dit jaar stond het thema agressie en geweld centraal. Veiligheid is van groot belang in jouw winkelgebied. Zeker nu de donkere dagen er weer aankomen. Wees voorbereid met deze tips! 

  • Openbare verlichting 

Steeds vaker zien we ‘licht op maat’. Dat betekent dat men bewust en met zorg een gebied verlicht om zo bij te dragen aan verkeersveiligheid, sociale veiligheid en sfeer en beleving.  Verlichting kan bijdragen aan sociale veiligheid door de zichtbaarheid van mensen en hun omgeving te vergroten. Kijk eens goed in jouw centrumgebied. Je weet vast welke plekjes geliefd zijn bij de jeugd. Zorg er dan voor dat het lichtniveau op die plekken verhoogd is. Maak dit met je gemeente bespreekbaar.  

  • Cameratoezicht 

Ondernemers beschermen hun winkels met camera’s. Dit is privaat cameratoezicht. De overheid zet cameratoezicht in om de veiligheid in de openbare ruimte te handhaven. Dit is publiek cameratoezicht. Bij onraad kan door cameratoezicht snel worden ingegrepen. Ook helpen camerabeelden bij het opsporen van criminelen en kunnen de beelden extra bewijsmateriaal leveren. Het CCV helpt je met 9 praktische punten die helpen bij excellent cameratoezicht.  
Registreer uw camera bij de politie via ‘Camera in Beeld’. Camera in Beeld is een politiesysteem dat buitencamera’s op een kaart laat zien. Dat kunnen CCTV-camera’s (closed-circuit television) zijn bij overheden, winkels of woonhuizen. Als er bijvoorbeeld een inbraak is geweest, kan de politie via Camera in Beeld beelden van de dader verzamelen. Zo kan de dader sneller worden aangehouden. Registreer uw camera’s.

  • (overval)Preventietrainingen 

Wist je dat er tal van trainingen zijn op het gebied van veiligheid, agressie en geweld. Deze zijn er ook specifiek voor winkelgebieden. Bijvoorbeeld de e-learning van CCV: voorkomen van en omgaan met agressie en winkeldiefstal. Super handig!  

  • Collectief winkelverbod

Winkeliers kunnen gezamenlijk een collectief winkelverbod instellen voor hun winkelgebied, waardoor personen die herhaaldelijk voor overlast zorgen of een strafbaar feit plegen daar niet meer welkom zijn. Zo zorgen zij ervoor dat iedereen veilig en plezierig kan werken en winkelen. Wil je hier meer over weten? Check dan de website Collectief Winkelverbod.

Veiligheid in de winkel 

Meer weten over veiligheid in de winkel specifiek? Lees dan de artikelen en informatie vanuit INretail en het Vakcentrum: 

Delen: