Kennis & inspiratie

In de kennisbank staan publicaties, onderzoeken, blogs en artikelen met antwoorden op vragen die spelen in centrumgebieden. Filter op type, een pijler, jaartal of gebruik de zoekbalk om het onderwerp waar je naar zoekt te vinden.

Filters:

De verborgen impact van geveltuintjes in je binnenstad

Het NK Tegelwippen is weer van start. Voor de buitenstaander misschien een ludieke actie, maar voor wie in de binnenstad werkt, weet: dit gaat ergens over. Want elke tegel die eruit gaat, maakt écht verschil. Niet alleen voor het klimaat, de biodiversiteit en waterafvoer, maar ook voor de aantrekkelijkheid van onze binnensteden.

Winterswijk vergroent winkelstraten in recordtempo

Samen met ABH-City, ondernemers en bewoners werkt de gemeente Winterswijk hard aan groene, aantrekkelijke winkelstraten. In maart ging het derde project van start: de Misterstraat. Johan Schomaker (DNWS) was erbij om de meerwaarde van vergroening te belichten. De groenprojecten kunnen rekenen op veel draagvlak en enthousiasme. Ook de uitvoering gaat razendsnel. Benieuwd naar het succesrecept van Winterswijk? Wij delen de belangrijkste ingrediënten!
Artikel

Winkelcentrum Hoogzandveld Nieuwegein: van plannen naar realisatie

Winkelcentrum Hoogzandveld in Nieuwegein stond jarenlang voor een uitdaging. Hoewel er noodzaak was voor uitbreiding en vernieuwing, ontbrak het aan de fysieke ruimte en was het lastig om als gezamenlijke eigenaren binnen de Vereniging van Eigenaren (VVE) tot investeringen te komen.
Artikel

Samenwerking in centrumgebieden

Op dinsdag 1 april was de startsessie van het nieuwe onderzoek naar samenwerking door Platform Binnenstadsmanagement, uitgevoerd door Marjolein Dikmans en Tineke Brinkhorst. Het onderzoek richt zich op de uitdagingen die ontstaan in de vaak langdurige samenwerkingstrajecten in binnensteden. Lees meer over het onderzoek.
Artikel

De binnenstad is geen winkelcentrum meer

“Onze binnensteden veranderen razendsnel. Ooit bruisende winkelgebieden kampen nu met leegstand en de klassieke winkelstad verdwijnt steeds verder uit beeld. De binnenstad is geen winkelcentrum meer – en dat is niet erg. Sterker nog: functieverandering biedt kansen om onze centrumgebieden te herontdekken als levendige, veelzijdige plekken. En ja, ook als plekken waar geld te verdienen valt.” Lees de opinie van Farzad Ghaus, DNWS-kennispartner Stad&Co
Blog

Centrumpraat de podcast: ondernemersverenigingen 2.0, van passiviteit naar betrokkenheid

In onze nieuwste ‘Centrumpraat, de podcast’ bespreekt Marleen Strien (DNWS) met Rob Weiss (Wij Ondernemen!) hoe ondernemersverenigingen hun leden actiever kunnen betrekken.
Podcast

10 sterke acties in 010

Met een groep collega’s uit retail, centrummanagement en gemeenten gingen we op pad in Rotterdam Centrum. We spraken met Pauline Buurma en Heleen Mookhoek van Rotterdam Centrum over hoe de BIZ werkt aan een bruisend en toekomstbestendig stadscentrum.
Evenement Verslag

Centrumpraat de podcast: Wie betaalt, bepaalt? Financiering van centrumgebieden uitgelegd

In onze nieuwste ‘Centrumpraat, de podcast’ bespreekt Marleen Strien (DNWS) met Rob Weiss (Wij Ondernemen!) hoe centrumgebieden zichzelf kunnen versterken met slimme financiering. Van verplichte bijdragen tot vrijwillige fondsen – wat werkt echt? Ontdek welke financieringsvormen de toekomst van stadscentra bepalen.
Podcast

Parkeren is emotie, onderzoek brengt nuance

Parkeren roept emoties op, bij ondernemers, bewoners en zelfs gemeenten. Waar we in de jaren ’50 en ’60 ruim baan gaven aan de auto met grote parkeervelden en wegen dwars door de stad, zien we nu een opmars van ‘autoluw’ of ‘autovrij’. Om de emotie wat weg te kunnen nemen en te kunnen vervangen door feiten en cijfers is het erg belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan. Daarom juichen wij het toe dat het Verplaatsings- en bestedingsonderzoek is gedaan.
Artikel Onderzoek

Aan de slag met ‘De moderne agora’: werkgroep van start

Eind 2024 presenteerden wij De moderne agora: een oplossing om centrumgebieden in steden, dorpen en nieuwbouwwijken aantrekkelijk en vitaal te houden. De sleutel? Een mix van functies, oftewel brede programmering. We werken de moderne agora verder uit en zijn daarom een werkgroep gestart, 6 maart was de eerste bijeenkomst.
Artikel Onderzoek