De historische binnenstad van Purmerend zal de komende jaren een transitie doormaken

Purmerend heeft zich onlangs aangesloten bij DWNS. Wij vroegen Inge Reijmer, programmamanager binnenstad (ruimtelijk en maatschappelijk domein), naar de opgave voor Purmerend komende jaren en waarom zij kiezen voor DNWS.

Wat kenmerkt Purmerend? 

Purmerend-plein

“Je vindt in en nabij de historische binnenstad een prachtig aanbod van lokale helden en een flink aantal nationale winkelketens. Gezellige straatjes, de kaasmarkt, Purmerends museum, theater de Purmaryn, water, een mooi overdekt winkelcentrum Eggert en niet te vergeten; de Koemarkt, een heerlijk horecaplein waar het tijdens alle jaargetijden goed toeven is. Het terras van BRASA Bar & Kitchen aan dit horecaplein is zelfs uitgeroepen tot het mooiste terras van Nederland! Purmerend heeft veel cultureel aanbod, diverse wandeltochten, een kindertheater, filmhuis en een mooie haven waar je een boot kunt huren. De stad ontbreekt aan niets!” 

Waarom is Purmerend deelnemer geworden van DNWS?

“DNWS is voor mij een verbinder van kennis en onderzoek dat wordt gedaan naar het toekomstbestendig maken en houden van winkelgebieden en de winkelstructuur. Kennis delen, samenwerken, inspireren, netwerken, en brainstormen zijn woorden die DNWS typeren. Dat is precies wat binnensteden op dit moment hard nodig hebben.” 

Wat heeft in Purmerend op dit moment de meeste aandacht? 

“De historische binnenstad van Purmerend zal de komende jaren een transitie doormaken. De gevolgen van corona en de terugloop in de detailhandel dwingen ondernemers en overheid tot het maken van keuzes. Anderzijds zal door de fusie met gemeente Beemster, de bevolkingsgroei en de versmelting met het Waterlandskwartier de binnenstad een nog prominentere plaats in de gemeente en de regio krijgen. Deze ontwikkelingen vragen om een gezamenlijke kwaliteitsslag in het centrumgebied en versterking van haar stedelijke en regionale functie. De binnenstad behoudt hierbij haar onderscheidende waarde, die uitnodigt tot verblijven, wonen, kopen en zakendoen; genieten, dé bruisende plek waar evenementen en markten plaatsvinden.” 

Heb je een vraag aan Inge of wil je eens sparren? Je kan contact opnemen via im.reijmer@purmerend.nl.  

Wil je ook weten wat DNWS voor jouw winkelgebied kan betekenen? Neem contact op met Hester Bunnik (06 – 55 23 71 59, h.bunnik@dnws.nl).

Delen:

Bekijk ook

Dit was het congres ‘Groningen: stad in beweging’

Op 30 en 31 mei vond ons tweedaags congres 'Groningen: stad in beweging' plaats. We kijken met trots terug op een geslaagd congres, waarbij binnensteden uit heel Nederland aanwezig waren. Hier lees je alles nog eens rustig na of bleef je het congres opnieuw met het fotoverslag.

Hoe aantrekkelijk zijn de pleinen in jouw centrumgebied?

Pleinen functioneren in veel gevallen als de ‘kloppende harten’ van onze samenleving. Maar hoe zorg je ervoor dat pleinen voldoende aantrekkelijk zijn? Daar is onderzoek naar gedaan!

Sla je slag met het Koopstromenonderzoek

Eind februari kwam het Koopstromenonderzoek Oost Nederland uit. Wij merken dat niet iedereen het Koopstromenonderzoek kent en er gebruik van maakt. Wat is het? En hoe kan je je slag hiermee slaan?