Decembermaand komt eraan

Dit jaar vallen 24 december (Kerstavond) en 31 december (Oudjaarsdag) op een zondag. Voor de detailhandel zijn dit belangrijke winkeldagen. Overleg eventueel met collega-ondernemers in jouw winkelgebied of -centrum en informeer bij de gemeente of het misschien mogelijk is dat gedurende die twee zondagen de winkels in het centrumgebied langer open mogen zijn dan gebruikelijk op zondag.

Activiteiten in december

In de decembermaand wordt er door centrumgebieden vaak veel aandacht besteed aan sfeerverlichting, activiteiten en evenementen. Ter inspiratie hebben wij hieronder een aantal leuke activiteiten verzameld.

 • In Maastricht wordt er in het centrum rondom het Vrijthof een kerstmarkt georganiseerd.
 • Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 december 2023 vindt in het centrum van Hoogeveen een groot (licht)spektakel: Stadslichtfestival plaats.
 • In Zwolle worden diverse activiteiten, waaronder een kunst- en kerstmarkt georganiseerd.
 • Van 29 november 2023 t/m 7 januari 2024 vindt er in Tilburg het Tilburg Winterfestival plaats met onder andere een mooi verlichte ijsbaan en diverse optredens van artiesten.
 • In Gorinchem vindt dit jaar op zaterdag 18 november de Landelijke Intocht van Sinterklaas plaats.
 • Van 16 december t/m 7 januari vindt in de Nijmeegse binnenstad de Nijmeegse Winterweken plaats, met o.a. een lichtsculpturenroute, straattheater en lichtjesoptocht.
 • In het centrum van Deventer vindt het jaarlijkse Dickens Festijn plaats. De 31e editie vindt plaats op zaterdag 16 en zondag 17 december.
 • Op zaterdag 16 december vindt in het centrum van Ermelo de traditionele Veluwse Kerstmarkt plaats.
 • Van 10 november tot 7 januari staat de binnenstad van Leiden in het teken van de Winter Wonder Weken met o.a. de intocht van Sinterklaas (18 november) een kerstmarkt (13 t/m 17 december) en een drijvende ijsbaan (9 december t/m 7 januari).
 • In het centrum van Utrecht vinden diverse activiteiten plaats, waaronder de Sinterklaasintocht op 19 november en op 9 en 10 december de ‘Swan Market Neude’.
 • In het centrum van Zeist wordt Winter Wonderland Zeist georganiseerd. Diverse organisaties en ondernemers hebben de handen inéén geslagen om het grootste evenement van het jaar te organiseren. Er vinden verschillende kerstmarkten plaats, een Moonlight Shopping Market en er is een grote overdekte ijsbaan.

Inspireer elkaar

Zelf ook jouw programma voor december delen? Laat het weten via het bericht op Chainels. Zo kunnen we elkaar inspireren voor nu of wellicht volgend jaar.

Delen:

Bekijk ook

Zet als centrumprofessional de volgende stap en neem actief deel aan Intervisie bijeenkomsten

Geschreven door intervisiebegeleider Jacqueline Brouwer-Blok. Wil je als centrumprofessional een volgende stap zetten? Doe dan actief mee aan de intervisiebijeenkomsten van CMA. Onlangs hebben enthousiaste centrumprofessionals met succes het eerste CMA-intervisietraject afgerond. Dit traject bestond uit drie eendaagse bijeenkomsten waarbij deelnemers veel hebben geleerd en waardevolle feedback hebben gekregen.

Terugblik DNWS Deep Dive, woensdag 6 september 2023

Gisteren vond de eerste DNWS Deep Dive plaats als vervolg op de Meet & Greet die we begin dit jaar hebben georganiseerd. Het was een geslaagde bijeenkomst!

3 tips bij het creëren van een bruisend én uniek centrumgebied  

Het creëren van dynamische, groene en aantrekkelijke centrumgebieden is meer dan een hot topic momenteel. Retail heeft altijd een dominante plek ingenomen in het hart van de stad, maar door veranderende consumentenbehoeften- en wensen is het online winkelen opgekomen. Corona heeft dit versneld. Wil je jouw centrumgebied transformeren naar een levendig, sfeervol en groen centrumgebied waar mensen elkaar ontmoeten en graag zijn? Deze drie ultieme tips helpen je daarbij!