Decembermaand komt eraan

Dit jaar vallen 24 december (Kerstavond) en 31 december (Oudjaarsdag) op een zondag. Voor de detailhandel zijn dit belangrijke winkeldagen. Overleg eventueel met collega-ondernemers in jouw winkelgebied of -centrum en informeer bij de gemeente of het misschien mogelijk is dat gedurende die twee zondagen de winkels in het centrumgebied langer open mogen zijn dan gebruikelijk op zondag.

Activiteiten in december

In de decembermaand wordt er door centrumgebieden vaak veel aandacht besteed aan sfeerverlichting, activiteiten en evenementen. Ter inspiratie hebben wij hieronder een aantal leuke activiteiten verzameld.

 • In Maastricht wordt er in het centrum rondom het Vrijthof een kerstmarkt georganiseerd.
 • Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 december 2023 vindt in het centrum van Hoogeveen een groot (licht)spektakel: Stadslichtfestival plaats.
 • In Zwolle worden diverse activiteiten, waaronder een kunst- en kerstmarkt georganiseerd.
 • Van 29 november 2023 t/m 7 januari 2024 vindt er in Tilburg het Tilburg Winterfestival plaats met onder andere een mooi verlichte ijsbaan en diverse optredens van artiesten.
 • In Gorinchem vindt dit jaar op zaterdag 18 november de Landelijke Intocht van Sinterklaas plaats.
 • Van 16 december t/m 7 januari vindt in de Nijmeegse binnenstad de Nijmeegse Winterweken plaats, met o.a. een lichtsculpturenroute, straattheater en lichtjesoptocht.
 • In het centrum van Deventer vindt het jaarlijkse Dickens Festijn plaats. De 31e editie vindt plaats op zaterdag 16 en zondag 17 december.
 • Op zaterdag 16 december vindt in het centrum van Ermelo de traditionele Veluwse Kerstmarkt plaats.
 • Van 10 november tot 7 januari staat de binnenstad van Leiden in het teken van de Winter Wonder Weken met o.a. de intocht van Sinterklaas (18 november) een kerstmarkt (13 t/m 17 december) en een drijvende ijsbaan (9 december t/m 7 januari).
 • In het centrum van Utrecht vinden diverse activiteiten plaats, waaronder de Sinterklaasintocht op 19 november en op 9 en 10 december de ‘Swan Market Neude’.
 • In het centrum van Zeist wordt Winter Wonderland Zeist georganiseerd. Diverse organisaties en ondernemers hebben de handen inéén geslagen om het grootste evenement van het jaar te organiseren. Er vinden verschillende kerstmarkten plaats, een Moonlight Shopping Market en er is een grote overdekte ijsbaan.

Inspireer elkaar

Zelf ook jouw programma voor december delen? Laat het weten via het bericht op Chainels. Zo kunnen we elkaar inspireren voor nu of wellicht volgend jaar.

Delen:

Bekijk ook

Dit was het congres ‘Groningen: stad in beweging’

Op 30 en 31 mei vond ons tweedaags congres 'Groningen: stad in beweging' plaats. We kijken met trots terug op een geslaagd congres, waarbij binnensteden uit heel Nederland aanwezig waren. Hier lees je alles nog eens rustig na of bleef je het congres opnieuw met het fotoverslag.

Hoe aantrekkelijk zijn de pleinen in jouw centrumgebied?

Pleinen functioneren in veel gevallen als de ‘kloppende harten’ van onze samenleving. Maar hoe zorg je ervoor dat pleinen voldoende aantrekkelijk zijn? Daar is onderzoek naar gedaan!

Bewonersinitiatieven essentieel voor toekomstige winkelgebieden

Het traditionele winkelcentrum maakt plaats voor een meer dynamische plek, waar zich steeds vaker bewonersinitiatieven vestigen die toegevoegde waarde bieden. Wij spraken met Frodi Fransman (Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners) over de toenemende behoefte aan gemeenschap en voorbeelden in winkelgebieden.