Handreiking voor veilige winkelgebieden

Steeds meer winkels openen hun deuren en winkelstraten worden weer drukker. Om de bezoekersstromen in veilige banen te leiden heeft DNWS in samenwerking met de Retailagenda en NRW richtlijnen opgesteld om verantwoord bezoek aan winkelgebieden te bevorderen. In deze richtlijnen vind je een stappenplan met daarin hoe jullie als winkelgebied gezamenlijk kunnen zorgen voor een veilig centrum.

In de plaats van het ‘blijf zoveel mogelijk thuis’ is de oproep van Mark Rutte nu ‘vermijd drukte’. Daar zijn we blij mee en des te belangrijker worden nu de antwoorden op vragen als ‘Hoe passen wachtenden voor een winkel in de winkelstraat en hoe kun je drukte goed spreiden?’ Goede samenwerking tussen bezoekers, ondernemers, vastgoedexploitanten, handhavers en gemeenten is belangrijk om situaties in winkelstaten en andere publieke plekken veilig en beheersbaar te houden.

De handreiking kent richtlijnen, regels en tips om winkelgebieden voor te bereiden op het winkelen in de nieuwe anderhalvemeter samenleving. Van een stappenplan om knelpunten in kaart te brengen tot heldere gedragsregels voor bezoekers, van crowd control tot city hosts en van verruimde openingstijden tot ruimte bieden aan grotere terrassen.

De situatie verschilt per winkelgebied en daarom er is voldoende ruimte voor maatwerk en zo nodig worden gezamenlijk afspraken met de gemeente gemaakt over vergunningen, uitvoering en eindverantwoordelijkheid. Voor winkelgebied bezoekers moeten de regels helder en hanteerbaar zijn plus duidelijkheid en vertrouwen geven om veilig aankopen te kunnen doen.

De handreiking ‘Verantwoord bezoek winkelgebieden’ is opgesteld door de Retailagenda in samenwerking met platform De Nieuwe Winkelstraat en NRW en wordt ondersteund door alle bij de Retailagenda betrokken partijen zoals INretail, Vakcentrum,  Detailhandel Nederland en VNG

DNWS heeft onlangs een artikel geplaatst met voorbeelden voor verantwoord winkelen in het centrumgebied. Het artikel lees je hier. 

Handreiking verantwoord bezoek winkelgebieden

Delen:

Bekijk ook

Leegstaande winkelpanden omgetoverd tot cultuuretalages

De oplossing voor leegstaande panden? In Den Haag slaan Haagse culturele instellingen, vastgoedpartijen en de gemeente de handen ineen voor een creatief experiment. Leegstaande winkelpanden worden tijdelijk omgetoverd met onder andere etalages van het Mauritshuis, Beeld en Geluid Den Haag en het Kinderboekenmuseum. Iris Reijman, projectleider Spinner & Langkous, vertelt over het project.

Overzicht provinciale subsidieregelingen

Provincies vinden steeds meer hun rol om gemeenten bij te staan bij het verbeteren van binnensteden, dorpen en (perifere) winkelgebieden door het bieden van kennis en middelen. DNWS heeft een overzicht gemaakt van de beschikbare subsidieregelingen per provincie.

Hoe Utrecht de leegstand aanpakt

Van alle grote binnensteden in Nederland draait het centrum van Utrecht het beste. De gemeente, die dit jaar 900 jaar stadsrechten viert, bouwt schouder aan schouder met centrummanagement en vastgoedeigenaren met succes aan de transformatie en bestrijding van de leegstand. Emiel Fonville, senior (beleids)adviseur Ontwikkelorganisatie Ruimte, Wonen en Economie Gemeente Utrecht, weet er alles van.