Koepels van winkeliers en verhuurders eens over oproep tot huuruitstel

Na langdurige onderhandeling hebben koepelorganisaties een gezamenlijke oproep gedaan aan winkeliers en vastgoedeigenaren om vooral samen met oplossingen te komen voor de acute problematiek die door de coronacrisis is ontstaan. Ook DNWS vraagt partijen om gehoor te gaan aan deze oproep.

Grote zorgen

Steeds meer retailers sluiten huur winkels sluiten en/of zien hun omzet drastisch teruglopen. Ook verhuurders van vastgoed maken zich grote zorgen over de waarde en de cashflow van investeringen met financieringsverplichtingen. Koepelorganisaties hebben de afgelopen week lange gesprekken gevoerd over de manier om de acute problematiek aan te pakken met inachtneming van de belangen van huurders en verhuurders.

Gezamenlijke oproep

Dit heeft geleid tot een gezamenlijke oproep waarbij partijen huurders en verhuurders allereerst tot kalmte te manen en met elkaar contact te zoeken om gezamenlijk tot oplossingen komen, en elkaar niet te bestoken met éénzijdige en dreigende juridische brieven. Lees hier de oproep.

Kort samengevat bevat de oproep onder meer deze afspraken:

 • Pas kwartaalhuren voor Q2 die per 1 april ingaan aan naar maandhuren. 
 • Bied waar nodig uitstel van het versturen van de huurnota’s voor de maand april tot ten minste 20 april. 
 • In het geval dat er al huurnota’s zijn verstuurd, worden deze niet geïncasseerd tot 20 april en worden er geen herinneringen aan huurders gestuurd tot 20 april. 
 • Uiteraard dient gedurende de crisismaanden geen boete of rente te worden gerekend over uitgestelde huurbetalingen. 
 • Winkels die geen substantiële omzetdaling hebben (substantieel is >25%), moeten voor de korte termijn buiten de discussie blijven. 
 • Bied elkaar de mogelijkheid niet aan een exploitatieverplichting te hoeven voldoen tot eind april 2020 en bepaal in goed overleg of laat de retailer beslissen. 

Deze oproep, gericht aan alle retailers en winkelvastgoedeigenaren in Nederland, wordt gedaan door: 

 • Nederlandse Raad Winkelcentra (NRW) 
 • Vereniging van Institutionele Beleggers in Nederland (IVBN) 
 • Vastgoed Belang, vereniging van particuliere beleggers in vastgoed 
 • VastGoedOverleg 
 • Detailhandel Nederland (Raad Nederlandse Detailhandel, Nationale Winkelraad, CBL, ADN, ANKO, CBL, Dibevo, FGZ, INretail, KNS, Koninklijke Slijtersunie, NBOV, NOVAKA, NPMB, NSO- retail, NSV, NVER, SNF, Techniek Nederland, VBW, Vakcentrum

Delen:

Bekijk ook

Dit was het congres ‘Groningen: stad in beweging’

Op 30 en 31 mei vond ons tweedaags congres 'Groningen: stad in beweging' plaats. We kijken met trots terug op een geslaagd congres, waarbij binnensteden uit heel Nederland aanwezig waren. Hier lees je alles nog eens rustig na of bleef je het congres opnieuw met het fotoverslag.

Als je afzet met je sterkste been kom je het verst

De Goudse binnenstad heeft ruim 500 ondernemers, waarvan een kleine 400 in het kernwinkelgebied. Iedereen is automatisch lid van de Samenwerkende Binnenstadsondernemers Gouda (SBG), waarin naast de ondernemers ook het vastgoed en de cultuur vertegenwoordigd zijn. Toch blijft het lastig om met alle collega’s een band te hebben.

Hoe aantrekkelijk zijn de pleinen in jouw centrumgebied?

Pleinen functioneren in veel gevallen als de ‘kloppende harten’ van onze samenleving. Maar hoe zorg je ervoor dat pleinen voldoende aantrekkelijk zijn? Daar is onderzoek naar gedaan!