Met andere centra en professionals in contact komen is een grote aanwinst voor Alkmaar

De stad Alkmaar in de provincie Noord-Holland is onlangs lid geworden van DNWS. We gingen in gesprek met Loes Bruinenberg, centrummanager binnenstad Alkmaar, en stellen het (winkel)gebied graag aan jullie voor. 

Wat kenmerkt jullie (winkel)gebied? 

Waarom zijn jullie deelnemer geworden van DNWS? 

“De binnenstad van Alkmaar staat bekend om haar prachtige historische gevels, de aanwezigheid van een authentieke ‘Oude Stad’, haar mooie grachten, het goede en unieke winkelaanbod en uiteraard de Kaasmarkt die doorgaans vele toeristen uit binnen- en buitenland trekt. Alkmaar staat al jaren in de top 10 van beste winkelsteden van Nederland en organiseert elk jaar diverse aansprekende evenementen zoals ‘Kaeskoppenstad’, waarbij de stad teruggaat naar enkele eeuwen geleden. Daarnaast is de ligging van de stad heel aantrekkelijk. De duinen, het strand, de bossen en de polderlandschappen met kleurrijke tulpenvelden maken Alkmaar een perfecte stad om meerdere dagen te verblijven en bijvoorbeeld lekker rond te fietsen. Tevens is de stad een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan andere steden zoals Amsterdam (30 minuten met de auto). De binnenstad van Alkmaar kent veel lokale ondernemers in zowel horeca als retail. Zij zorgen voor een heel uitgebreid, divers en uniek aanbod van producten en diensten. Het is een heerlijke dynamische stad waar veel gezelligheid te halen valt!” 

“Als ondernemersvereniging Alkmaars Bolwerk hebben we veel contact met onze achterban, de gemeente en relevante partijen als Citymarketing en Alkmaar Marketing. Samen bouwen we aan deze mooie binnenstad, maar je hebt zo nu en dan ook je buren nodig. Hoewel de contacten met andere steden erg goed zijn, ontstond er toch steeds meer de behoefte om ook op landelijk niveau mee te denken en te praten over bepaalde ontwikkelingen. Ook de behoefte om vragen te stellen over beleid of stadsbrede ontwikkelingen nam toe. Door positieve ervaringen met INretail kwamen we bij DNWS terecht en hebben we ons sinds begin dit jaar aangesloten. De mogelijkheid om op een laagdrempelige manier met andere centra en professionals in contact te komen is een grote aanwinst voor ons als Ondernemersvereniging Alkmaars Bolwerk en dus voor Alkmaar.” 

Wat heeft in jullie (winkel)gebied op dit moment de meeste aandacht?

“We kijken goed om ons heen en het is duidelijk dat steden een metamorfose moeten ondergaan. Ook de binnenstad van Alkmaar ontkomt daar niet aan. We zoeken onze sterke kanten en lichten die daar waar mogelijk uit. Zo zijn de vele kleinere straten de sfeermakers van de stad en proberen we hier de aantrekkelijkheid te vergroten door vergroeningsprojecten uit te rollen zodat de stad letterlijk in bloei komt te staan. Daarnaast zijn we hard aan het werk om de leegstand aan te pakken. Dit wordt gedaan in een gezamenlijk project met de gemeente, het Kadaster en onszelf als Ondernemersvereniging. Uiteindelijk zullen we een compacter en bruisender winkelgebied krijgen, waar ook ruimte is voor nieuwe concepten. We werken aan een binnenstad waar verblijfskwaliteit steeds belangrijker wordt en waar ontmoeten centraal staat. Nu de vooruitzichten weer gunstiger zijn, kunnen we ons hier weer optimaal voor inzetten.” 

Wil je ook weten wat DNWS voor jouw winkelgebied kan betekenen? Neem contact op met Johan Schomaker (06 – 46 20 22 31 , j.schomaker@dnws.nl)

Delen:

Bekijk ook

Culemborgse succesformule: vrijwilligers als hart en ziel van de binnenstad

Culemborg is een kleine stad met 30.000 inwoners, maar groots in ideeën en ambities. Wij spraken met Manoli Martín-Camuñas Romero (regisseur binnenstad Culemborg) over hoe de vrijwilligers zo'n succes maken van de binnenstad.

Thema ‘Talent & Impact’ centraal tijdens Nationaal Congres Citymarketing 2024

Op donderdag 6 juni vond in Tilburg het Nationaal Congres Citymarketing plaats. Het thema: uitdagingen omtrent Talent & Impact. Het vinden en binden van talent is een cruciale zaak voor elke stad en regio. Hoe binden steden talent? Accountmanager Marleen Strien deelt haar inzichten van deze dag.

Dit was het congres ‘Groningen: stad in beweging’

Op 30 en 31 mei vond ons tweedaags congres 'Groningen: stad in beweging' plaats. We kijken met trots terug op een geslaagd congres, waarbij binnensteden uit heel Nederland aanwezig waren. Hier lees je alles nog eens rustig na of bleef je het congres opnieuw met het fotoverslag.