“Woerden heeft een bijzonder grote gunfactor”

Uit recent onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis op de retail en winkelgebieden blijkt dat middelgrote gemeenten het momenteel beter doen dan de grote steden. Peter Ewalts is accountmanager binnenstad voor de gemeente Woerden. Hij was te gast bij het webinar retail postcorona impactstanalyse op 21 juli 2020 om de resultaten van het onderzoek vanuit gemeentelijk perspectief te beschouwen.

Peter Ewalts

Hoewel het inmiddels drukker lijkt in de winkelstraten is de traffic nog altijd 60% van wat het voor de uitbraak van het coronavirus was. Zo lang er geen vaccin is, verwacht de consument minder vaak te gaan winkelen, een daling van 30%, blijkt uit de impactanalyse ‘Retail postcorona’, dat is uitgevoerd door de Retailagenda, NRW en INretail. En als ze gaan shoppen dan doen ze dat eerder in de eigen woonplaats dan daarbuiten. Hoewel er door de coronamaatregelen overal sprake is van een daling van de traffic doen middelgrote steden het beter dan de grote steden. Peter Ewalts, accountmanager binnenstad voor de gemeente Woerden, herkent dat beeld. “Ik sprak onlangs een mode-ondernemer met een vestiging in Utrecht en in Woerden. Utrecht was nagenoeg stilgevallen, terwijl zijn winkel in Woerden nog wel doorliep. Ik heb nauw contact met de ondernemers in het centrum, zij geven aan dat het over de hele linie nog redelijk gaat.”

Daar waar grote steden voor een groot deel afhankelijk zijn van dagjesmensen en internationaal toerisme profiteren middelgrote steden van de trend onder consumenten om meer lokaal te kopen. Dat geldt ook voor Woerden, vertelt Ewalts. “Woerden heeft een bijzonder grote gunfactor. Je hebt hier te maken met een groot aantal mkb’ers dat hier geboren en getogen is. Zij hebben een hele sterke band met Woerden. Dat betaalt zich nu uit.”

Het is belangrijker dan ooit om te bouwen aan de relatie met de lokale klant. BIZ-vereniging Stadshart Woerden bedacht een ludieke actie om het wachten voor winkels wat aangenamer te maken. Onder het motto ‘Wij willen je kussen’ werden onder bewoners kussens ingezameld voor op de betonnen bankjes in het centrum. “En we hebben verhalen van de ondernemers opgetekend”, voegt Ewalts toe. “In Woerden hebben we ondernemers met karakter. Die zetten we letterlijk en figuurlijk in de etalage. Sta je voor een winkelruit te wachten, dan lees je zijn of haar verhaal. Die delen we vervolgens ook via social media.”

Gevraagd naar de impact van de coronacrisis op winkelgebieden geven gemeenten aan te verwachten dat een op de zes retail- en horecazaken verdwijnt. Ook Ewalts vreest dat de horeca in Woerden geraakt zal worden. “Uit gesprekken met de lokale horeca doemt een dramatisch beeld op als de anderhalve meter afstand van kracht blijft. Nu zijn er nog terrassen, maar binnen is het moeilijk die anderhalve meter te handhaven. Horecaondernemers merken dat bij klanten de acceptatie afneemt. Het is voor cafés en restaurants steeds moeilijker om klanten in het gareel te houden.”

De gemeente staat horeca meer ruimte toe, onder de voorwaarde dat de ondernemer zelf zorgt voor goede afspraken met de buurt. “Het nieuwe terrassenbeleid is gebaseerd op het aantal tafels en stoelen dat men voor corona had. Er kan extra ruimte worden gecreëerd door bijvoorbeeld parkeerplekken te benutten of aan de overkant van de zaak een terras te maken. Zo’n uitbreiding kan effect hebben op omwonenden en winkels, bijvoorbeeld als looproutes veranderen. Het is de verantwoordelijkheid van de ondernemer zelf om te zorgen dat de buurt akkoord is, vervolgens kan een gedoogbeschikking worden verstrekt. Is er een probleem of bezwaar, dan moet de horecaondernemer dit zelf op lossen.”

Minders bezoekers. Minder winkels. Meer leegstand. Voor 58% van de gemeenten biedt de coronacrisis aanleiding om de detailhandelsvisie te herzien. Ewalt concludeert dat ook Woerden zich niet aan de ontwikkelingen kan onttrekken. “We gaan komend jaar de definitie van het kernwinkelgebied bepalen. Vooral de randen zijn een uitdaging. Moeten daar woningen komen of niet? En hoe gaan we daar naar sturen. Dat moeten we met de stakeholders gaan bepalen.”

Download hier het rapport ‘Retail postcorona impactanalyse’.

Delen:

Bekijk ook

Dit was het congres ‘Groningen: stad in beweging’

Op 30 en 31 mei vond ons tweedaags congres 'Groningen: stad in beweging' plaats. We kijken met trots terug op een geslaagd congres, waarbij binnensteden uit heel Nederland aanwezig waren. Hier lees je alles nog eens rustig na of bleef je het congres opnieuw met het fotoverslag.

Hoe aantrekkelijk zijn de pleinen in jouw centrumgebied?

Pleinen functioneren in veel gevallen als de ‘kloppende harten’ van onze samenleving. Maar hoe zorg je ervoor dat pleinen voldoende aantrekkelijk zijn? Daar is onderzoek naar gedaan!

Bewonersinitiatieven essentieel voor toekomstige winkelgebieden

Het traditionele winkelcentrum maakt plaats voor een meer dynamische plek, waar zich steeds vaker bewonersinitiatieven vestigen die toegevoegde waarde bieden. Wij spraken met Frodi Fransman (Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners) over de toenemende behoefte aan gemeenschap en voorbeelden in winkelgebieden.