DNWS-event
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

DNWS Congres | Hoe maakbaar is de binnenstad? – 8 juni 2023

In samenwerking met de gemeente Tilburg en Binnenstad Management Tilburg organiseren we het congres ‘Hoe maakbaar is de binnenstad?’. Ben jij er ook bij?

Een aantrekkelijke binnenstad heeft een sterk aanbod met meer dan retail, horeca en cultuur. Welke mix maakt jouw binnenstad sterk? Hoe breng je dat in de praktijk? Welke invloed heb je op het aantrekken van nieuwe formules en concepten? En welke rol heeft de gemeente? Daar nemen we je graag in mee.

Dit jaar zijn we te gast in Tilburg; een plek met een vernieuwde binnenstad waar een ingrijpende structuurverandering heeft plaatsgevonden. Daar hoor je alles over én je kan mee op stadssafari om Tilburg samen te verkennen.

Praktische informatie
Tijd: 9.30 tot 16.30 uur
Locatie: binnenstad Tilburg (Cinecitta,  Willem II Straat 29)
Voor wie:
Exclusief voor deelnemers en kennispartners van DNWS

Programma:
09.30 – 10.00 uur Inloop
10.00 – 11.15 uur Plenair
11.30 – 12.30 uur Verdieping – Je kunt kiezen uit vijf deelsessies
12.30 – 13.30 uur Netwerklunch
13.30 – 14.30 uur Stadssafari’s – Je kunt kiezen uit drie stadssafari’s
14.45 – 15.30 uur Reflectie – Wat haal jij uit je dag?
15.30 – 16.30 uur Netwerkborrel

Plenair – Hoe kijken winkelketens naar binnensteden?
De transitie in de retail leidt tot keuzes in het vestigingsbeleid. Sommige winkelketens sluiten vestigingen, andere openen juist winkels. Waarom kiezen ze wel of niet voor een stad? Er wordt geïnvesteerd in nieuwe concepten en een betere integratie van online en offline. Grote merken lopen hierin voorop en zetten alles op alles om klanten aan zich te binden. De fysieke winkel blijft hierin een belangrijke rol spelen. De winkel is en blijft de plek voor inspiratie en binding met de klant. Hoe kijken Jeans Centre en WE Fashion naar retail en binnensteden? Wat is hun visie en welke factoren spelen een rol voor hun plek in de binnenstad? Nick de Maeyer (directeur vastgoed WE Fashion) en Peter Berg (CEO Jeans Centre) vertellen hier alles over op het DNWS congres.

Verdieping Je kunt kiezen uit vijf deelsessies

Deelsessie 1 • Hoe vergroten we de betrokkenheid bij winkelketens lokaal?
Veel binnensteden zouden graag nog beter samenwerken met winkelketens. Het contact lokaal is alleen niet goed verankerd, mede doordat zij anders georganiseerd zijn. Het schakelen met veel lokale besturen en het feit dat filiaalmanagers vaak niet bevoegd zijn om beslissingen te nemen, maakt het lastig. Hoe kan dit beter? Onder leiding van Jan Meerman (directeur INretail) gaan we in gesprek met regiomanagers en vertegenwoordigers van winkelketens. INretail is actief om winkelketens te activeren op lokaal niveau en heeft met ruim 100 aangesloten winkelketens het netwerk om hier samen met DNWS een rol in te spelen. Luister en denk mee hoe we hier de volgende stappen in kunnen zetten.

Deelsessie 2 • Wat hebben lokale ondernemers nodig voor een goede plek?
In deze sessie komen lokale ondernemers, die onlangs zijn verhuisd of zich nieuw hebben gevestigd, aan het woord. Wat maakt dat zij op een specifieke plek willen vestigen? En welke afwegingen maken zij daarin? Is voornamelijk de huurprijs doorslaggevend of spelen er meer zaken mee? Onder leiding van Stefan van Aarle (Voorzitter Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg) gaan we in gesprek met de onderneemster Marlous Mutsaers (Gianotten Mutsaers Boekverkopers). We sluiten af met een vooruitblik op toekomstige ontwikkelingen in het hart van de binnenstad.

Deelsessie 3 • Welk type vastgoedpartijen investeren in jouw binnenstad en hoe werk je samen?
In de binnenstad van Tilburg is ongeveer 25.000m2 bestaande retail- en horeca meters herontwikkeld naar een mix van wonen, retail, horeca, groen en leisure. De samenwerking tussen Wereldhave, Volker Wessels / Van Schijndel en de gemeente is uniek gebleken. Door de bereidheid van alle partijen om fors te investeren is dit project er gekomen. Doris Slegtenhorst (Wereldhave) vertelt waarom zij als vastgoedeigenaar en beheerder in Tilburg hebben geïnvesteerd en welke randvoorwaarden zij stellen. Daarnaast vertelt een lokale vastgoedeigenaar hoe hij investeert in de binnenstad. Een interessant gesprek over verschillende typen vastgoedeigenaren, hun belangen en de invloed op de maakbaarheid van het aanbod.

Deelsessie 4 • Hoe kan je op branchering sturen en waarom moet je dat willen?
Hoe zorg je voor een aantrekkelijk aanbod met meer dan retail, horeca en cultuur? En voor een juiste balans van winkelketens en MKB? De aantrekkelijkheid van het aanbod draagt bij aan loyale bezoekers en klanten. Maar met welk aanbod ben je aantrekkelijk? En welke middelen heb je om hierop te sturen? Winnifred Broeders (Gemeente Tilburg) en Samantha van Rooij (Binnenstad Management Tilburg) nemen je mee in hoe zij gezamenlijk een brancheringsvisie opstellen. Tijdens de deelsessie is er veel gelegenheid tot het stellen van vragen en met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe je kan en wil sturen op branchering.

Deelsessie 5 • Welke rol speelt data in de maakbaarheid van de binnenstad?
Data wordt steeds belangrijker. Door het verzamelen van data over vraag en aanbod kun je sturen op gewenste branches en formules. Welke data is hiervoor nodig? Datakenners Anouk Mensen (AnalyZus) en Gerlant Lettinga (INretail) nemen je mee in een model waarmee je kunt sturen op aanbod (omvang, branchering, segmentatie) dat moet aansluiten bij de behoefte van je doelgroep (type consument in het verzorgingsgebied). Vervolgens laat Argaleo zien hoe een DigiTwin en dashboarding kan helpen om data om te zetten in informatie.

Stadssafari’s – Je kunt kiezen uit drie stadssafari’s

Dwaalgebied • Lokale ondernemers
We duiken in het Dwaalgebied. We bezoeken enthousiaste ondernemers met een bijzonder verhaal: ondernemers die op een bijzondere manier zijn gestart of een vernieuwend concept hebben. We laten jullie mooie voorbeelden zien van hoe ambachtelijk werk en detailhandel worden gecombineerd.

Spoorzone Vastgoed en rol van gemeente
Vanaf 1920 sleutelden honderden arbeiders op dit terrein aan treinen en locomotieven. In 2010 kocht Gemeente Tilburg de grond en gebouwen over van de NS. Zie tijdens deze stadssafari hoe het industrieel erfgoed is behouden en hoe ondernemende pioniers een vaste plek hebben gekregen. Denk mee over de laatste grote opgave; de herontwikkeling van de Wagenmakerij en Koepelhol tot een mix van evenementenlocatie en wonen.

Binnenstad Herstructurering en dynamiek
De binnenstad van Tilburg heeft zich razendsnel ontwikkeld. Het faillissement van V&D was de aanleiding voor een herstructurering. Nu, 10 jaar later, mag het resultaat er zijn. De binnenstad is verrijkt met nieuwe winkelstraten en groene pleintjes. Met nieuwe doorbraken is een compact winkelrondje gemaakt. We nemen je mee in de ontwikkeling en in de dynamiek die dit op gang heeft gebracht. Looproutes veranderen en ondernemers zoeken hun plek in de vernieuwde binnenstad.