DNWS-event
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

DNWS Projectbezoek in Purmerend: Duurzame bezoekerseconomie

DNWS organiseert in samenwerking met gemeente Purmerend en kennispartner Areaal Advies een projectbezoek over duurzaam toerisme in Purmerend. Kom 5 oktober naar Purmerend en hoor hoe ondernemers, Bureau Toerisme Laag Holland en de gemeente samenwerken op het gebied van recreatie en toerisme. Aanmelden kan via Chainels of info@dnws.nl.

Wat kun je verwachten?
Hester Bunnik (DNWS) en Inge Reijmer (gemeente Purmerend) verwelkomen iedereen bij Smid Eten & Drinken in Purmerend, een familiebedrijf gevestigd in de Peperstraat.  
Aansluitend geeft Eva Niens van DNWS-kennispartner Areaal Advies inspiratie op het gebied van ‘duurzame bezoekerseconomie’.
We gaan op inspiratietour en krijgen een rondleiding door de binnenstad van Purmerend.Begin 2023 is in Purmerend de BIZ Binnenstad opgericht. Henk Schulte (voorzitter BIZ Binnenstad en eigenaar Boekhandel Het Leesteken) vertelt meer over het ontstaan, de uitdagingen en successen van dit samenwerkingsverband. Daarnaast vertelt hij waar de BIZ Binnenstad zich op inzet om meer bewoners en bezoekers te trekken naar de binnenstad (o.a. evenementen). Vervolgens bezoeken we de Kaasmarkt, welke een marktgeschiedenis kent van ruim 600 jaar oud. Jeroen Adolfs vertelt meer over zijn betrokkenheid bij de culturele instellingen rondom de Kaasmarkt en het Waagplein en welke tools zij gebruiken om bezoekers aan te trekken. Shirley Benoit (directeur Bureau Toerisme Laag Holland) vertelt over de promotie en resultaten van de Laag Hollandse Makersmarkt. We vervolgen onze inspiratietour richting de Koemarkt, hét horecaplein van Purmerend en omgeving. Eén van de horecaondernemers vertelt over het horecaplein, de onderlinge samenwerking en op welke manier zij inzetten op duurzame en gezonde voeding. Tot slot bezoeken we de Passantenhaven Purmerend, gelegen aan het Noordhollandsch Kanaal. Harry Buseman (beleidsmedewerker economische zaken) vertelt over de bezoekersaantallen en de ontwikkelingen rondom het gebied, zoals het Singelpark en het Stadsstrand.

We eindigen de wandeling bij Smid Eten & Drinken, waar Hester Smeitink (DNWS-kennispartner Areaal Advies) de uitkomsten van de scan van het model Duurzame Bezoekerseconomie presenteert. Eerder dit jaar plaatste Areaal Advies de oproep ‘Gratis scan duurzaam toerisme voor jouw gemeente’. De scan is in Purmerend uitgevoerd. Waar liggen de kansen voor Purmerend? Inge Reijmer (gemeente Purmerend) vertelt vervolgens over de vertaalslag naar de praktijk. Wat kun je als gemeente met de scan? We sluiten de dag af met een netwerkborrel.

Programma
13.00 uur: Inloop met koffie en thee
13.15 uur: Welkom door Hester Bunnik (DNWS) en Inge Reijmer (gemeente Purmerend)
13.25 uur: Duurzame bezoekerseconomie door Eva Niens (Areaal Advies)
13.45 uur: Rondleiding door de binnenstad
15.00 uur: Terug bij Smid Eten & Drinken
15.15 uur: Toelichting Duurzame Scan door Hester Smeitink (Areaal Advies) en vertaalslag naar de praktijk door Inge Reijmer (gemeente Purmerend)
15.50 uur: Afsluiting door wethouder Mario Hegger
16.00 uur: Netwerkborrel
17.00 uur: Einde

Praktische informatie
Locatie:
Smid Eten & Drinken, Peperstraat 23 in Purmerend 
Voor wie: exclusief voor deelnemers en kennispartners van DNWS
Maximaal aantal deelnemers: 50
Parkeren: In het centrum van Purmerend vind je diverse parkeermogelijkheden. Hieronder worden de dichtstbijzijnde parkeermogelijkheden genoemd:
– Kanaalkade Parking – 3 minuten wandelen naar Smid Eten & Drinken
– Kanaalstraat – 4 minuten wandelen naar Smid Eten & Drinken
– Parkeergarage Eggert winkelcentrum – 4 minuten wandelen naar Smid Eten & Drinken
– Parkeergarage Claxonate – 5 minuten wandelen naar Smid Eten & Drinken
– Parkeerplaats bij Garage Transportbedrijf Cees Jonk Zn – 6 minuten wandelen naar Smid Eten & Drinken
– Parkeerplaatsen bij Station Purmerend en achter Stadshuis Purmerend – 8 minuten wandelen naar Smid Eten & Drinken
Bereikbaarheid: Purmerend is met het OV goed bereikbaar. Hieronder worden de dichtstbijzijnde bus- en treinstations getoond:
– Bushalte Tramplein – 5 minuten wandelen naar Smid Eten & Drinken.
– Station Purmerend – 14 minuten wandelen naar Smid Eten & Drinken.

Locaties inspiratietour Purmerend

Binnenstad Purmerend (BIZ Binnenstad)
Spreker: Henk Schulte
Begin 2023 is in Purmerend de BIZ Binnenstad opgericht. Dit samenwerkingsverband tussen ondernemers zorgt voor zowel verbinding als daadwerkelijk het faciliteren van (nieuwe) ontwikkelingen ten gunste van de binnenstad. Henk Schulte – voorzitter BIZ Binnenstad en eigenaar van Boekhandel Het Leesteken – vertelt meer over het ontstaan, de uitdagingen en successen van dit samenwerkingsverband. Daarnaast vertelt hij waar de BIZ Binnenstad zich op inzet om meer bewoners en bezoekers te trekken naar de binnenstad (o.a. evenementen).
Kaasmarkt
Sprekers: Jeroen Adolfs en Shirley Benoit
De Kaasmarkt in Purmerend kent een marktgeschiedenis van ruim 600 jaar oud. Tegenwoordig vind je rondom de Kaasmarkt en het Waagplein diverse culturele instellingen. Op de Kaasmarkt vertelt Jeroen Adolfs meer over zijn betrokkenheid bij deze culturele instellingen. Daarnaast vertelt hij welke tools zij gebruiken om bezoekers aan te trekken. Shirley Benoit – directeur van Bureau Toerisme Laag Holland – vertelt op de Kaasmarkt meer over het ontstaan van de Laag Hollandse Makersmarkt, de promotie en resultaten.
Koemarkt
De Koemarkt is het horecaplein van Purmerend en omgeving. Aan het plein zitten diverse horecazaken gevestigd die – in de vorm van een BIZ – nauw met elkaar samenwerken. Op de Koemarkt vertelt één van de horecaondernemers je meer over het horecaplein, de onderlinge samenwerkingen en op welke manier zij bezoekers proberen aantrekken. Zo wordt er meer verteld over het Kookboek SMAAK dat in samenwerking met diverse horecaondernemers uit Purmerend is ontwikkeld. Verder wordt er ingezoomd op de campagne ‘YourChoice’ van vorig jaar waarbij de focus lag op duurzame en gezonde voeding. Het initiatief was een succesvolle samenwerking tussen gemeente Purmerend, Spurd Purmerend en Greendish. Hiermee is Purmerend één van de eerste gemeenten die gezonde én duurzame gerechten in restaurants extra aandacht geeft met de YourChoice-campagne.
Passantenhaven Purmerend
Spreker: Harry Buseman en watersportvereniging Purmerend

Purmerend is gelegen aan het Noordhollandsch Kanaal. Een aantal jaar geleden is de volledige passantenhaven aangelegd. Hier wordt volop gebruik van gemaakt. Harry Buseman – Beleidsmedewerker economische zaken – vertelt je in de haven meer over de bezoekersaantallen en de ontwikkelingen in het gebied hieromheen, zoals het Singelpark en het Stadsstrand.

Tip: Bezoek voorafgaand de Beemster!
Sinds begin 2022 is UNESCO Werelderfgoed Droogmakerij de Beemster officieel onderdeel van de gemeente Purmerend. De Beemster speelt een belangrijke rol in de bezoekerseconomie van Purmerend en komt diverse malen aan bod tijdens de rondleiding door de binnenstad. Mocht je tijd hebben bezoek dan voorafgaand De Beemster. Wij hebben een paar leuke tips voor je op een rij gezet:

Kaart groter bekijken? Klik op het pijltje boven de kaart om te downloaden.

Aanmelden

Aanmelden kan via Chainels of info@dnws.nl. Tot 5 oktober 2023!