De kern van samenwerken

Samenwerken begint met het respecteren van je partners. Het gaat over de ander zijn voordeel gunnen en het bewaken van je eigen belang. Samenwerken gaat over andere ideeën toelaten en de ander zijn profijt gunnen. Over open communicatie en onderling vertrouwen.

Samenwerken betekent ook lef hebben. Het lef om samen beslissingen te nemen. En geduld om je partners echt te leren kennen. Daar heb je voor de lange termijn profijt van.

Het is algemeen bekend dat samenwerken belangrijk is. Op elk seminar, congres en in elk rapport of factsheet benoemen we samenwerking. En als we vragen of er samengewerkt wordt, weet men feilloos te vertellen dat de samenwerking goed is. Er is een BIZ, er is centrummanagement, de pandeigenaren zijn (soms) verenigd en er is regulier overleg tussen ondernemers en college. Dus waar gaat dit dan over?

Voordat ik aan een binnenstadsvernieuwing werk wil ik eerst weten hoe iedereen in de wedstrijd staat, dan pas gaan we spelen. Dus voeren we eerst overleg met elke partner afzonderlijk, vertrouwelijk. We horen in die gesprekken vaak: “eerst zien dan geloven”, “Mooie plannen, maar hoe wordt dit geborgd in het gemeentelijk beleid?”.

Aan de andere kant horen we ook: “Die ene eigenaar zit alleen maar aan tafel voor zijn eigen belang!”, “De ondernemers willen niet investeren!” en “Als gemeente móeten we sommige keuzes maken en dat begrijpen de partners toch niet”. Let wel, we merken echt wel dat gemeenten willen samenwerken.

De binnenstad moet veranderen, moet transformeren. De commerciële waarde (detailhandel) neemt af en de sociale waarde neemt toe (verblijf en ontmoeten). Andere invulling van panden en openbare ruimte, verschuivingen, verhuizingen, compacter, groener en duurzamer. We willen het allemaal, of sterker nog het moet misschien wel allemaal. Dit kán alleen als ondernemers, pandeigenaren en gemeente samen werken. Immers de gemeente is enkel eigenaar van de openbare ruimte, zij is geen eigenaar van een winkelconcept of een pand.

Transformatie (en dus samenwerking) begint bij een gezamenlijke koers: Waar moet ons centrum naar toe?, compacter, meer culturele invulling, minder winkels en/of meer ruimte voor Blurring concepten? En dan is gezamenlijk misschien wel belangrijker dan de koers.

Deze blog is geschreven door Rob Weiss van Ik Onderneem!
Ik Onderneem! is kennispartner van DNWS.

Delen:

Bekijk ook

Winterswijk vergroent winkelstraten in recordtempo

Samen met ABH-City, ondernemers en bewoners werkt de gemeente Winterswijk hard aan groene, aantrekkelijke winkelstraten. In maart ging het derde project van start: de Misterstraat. Johan Schomaker (DNWS) was erbij om de meerwaarde van vergroening te belichten. De groenprojecten kunnen rekenen op veel draagvlak en enthousiasme. Ook de uitvoering gaat razendsnel. Benieuwd naar het succesrecept van Winterswijk? Wij delen de belangrijkste ingrediënten!

Winkelcentrum Hoogzandveld Nieuwegein: van plannen naar realisatie 

Winkelcentrum Hoogzandveld in Nieuwegein stond jarenlang voor een uitdaging. Hoewel er noodzaak was voor uitbreiding en vernieuwing, ontbrak het aan de fysieke ruimte en was het lastig om als gezamenlijke eigenaren binnen de Vereniging van Eigenaren (VVE) tot investeringen te komen.  

Samenwerking in centrumgebieden

Op dinsdag 1 april was de startsessie van het nieuwe onderzoek naar samenwerking door Platform Binnenstadsmanagement, uitgevoerd door Marjolein Dikmans en Tineke Brinkhorst. Het onderzoek richt zich op de uitdagingen die ontstaan in de vaak langdurige samenwerkingstrajecten in binnensteden. Lees meer over het onderzoek.