Week van de RIE

De week van de RIE staat weer voor de deur. Van 20 juni t/m 24 juni 2022 wordt er extra aandacht besteed aan het belang van een goedgekeurde Risico Inventarisatie en Evaluatie. Tijdens deze week worden er op meerdere plekken in Nederland acties georganiseerd en worden ondernemers aangespoord om (weer) aan de slag te gaan met de Risico Inventarisatie en Evaluatie.

Wat is het? En waarom is het belangrijk?

Een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) brengt alle mogelijke veiligheids- en gezondheidsrisico’s in beeld en biedt een Plan van Aanpak over hoe met deze risico’s om te gaan. Dit is belangrijk voor het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving. Het bezitten van een RI&E straalt ook vertrouwen uit en het zorgt voor een veilig gevoel onder de werknemers. Dat verhoogt de arbeidsprestaties van medewerkers en het vermindert het ziekteverzuim. Elk bedrijf moet tenminste een medewerker aanwijzen als preventiemedewerker. Dit moet iemand van binnen het bedrijf zijn. Bij bedrijven van 25 of minder medewerkers mag ook de eigenaar of directeur deze rol aannemen. Bij bedrijven met meer dan 25 medewerkers moet de Ondernemingsraad of Personeelsvertegenwoordiging instemmen met de preventiemedewerker.

Verplicht

Sinds 1994 is het voor ieder bedrijf met werknemers wettelijk verplicht om een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) te hebben en om deze actueel te houden. Er wordt hier door de Nederlandse Arbeidsinspectie op gehandhaafd en zij kunnen een boete geven als blijkt dat de RI&E niet op orde is. Deze boetes beginnen bij 7500 euro. Er is geen wettelijke geldigheidsduur van een RI&E. Het advies is om iedere vier jaar een nieuwe RI&E te laten uitvoeren. Mocht er in het bedrijf is veranderen, zoals een verbouwing, is het ook verstandig om de RI&E te laten actualiseren.

Uitvoeren

Het uitvoeren van een RI&E duurt een paar uur. Het aanwezige arbobeleid wordt doorgenomen en er wordt gekeken waar deze aangevuld moet worden. Daarnaast wordt er een ronde gedaan door alle ruimtes in het pand. Op basis hiervan volgt een rapportage met een Plan van Aanpak. Leden van INretail kunnen de RI&E voordelig door INretail laten uitvoeren. Ondernemers met 25 of minder medewerkers kunnen de RI&E ook zelf uitvoeren.

Het Vakcentrum ondersteunt haar leden met hun RI&E met een online tool die helpt bij het opzetten van de RI&E. Het programma leidt je door een vragenlijst waarmee je zelf gevaren en risico’s inventariseert. Aan het eind van het programma heb je een evaluatie en een Plan van Aanpak. Bij minder dan 25 medewerkers voor de levensmiddelendetailhandel is je bedrijf vrijgesteld van toetsing.

Advies

Ons advies is om bij collega ondernemers te vragen of zij al een RIE hebben afgenomen. Het kan namelijk handig en voordeliger zijn als je het tegelijk afneemt. Het is misschien mogelijk om één iemand te laten komen die meteen meerdere winkels doet.

Delen:

Bekijk ook

Overzicht provinciale subsidieregelingen

Provincies vinden steeds meer hun rol om gemeenten bij te staan bij het verbeteren van binnensteden, dorpen en (perifere) winkelgebieden door het bieden van kennis en middelen. DNWS heeft een overzicht gemaakt van de beschikbare subsidieregelingen per provincie.

Fotoreportage congres ‘Welkom in de nieuwe binnenstad’

Wij zijn nog aan het nagenieten van het congres ‘Welkom in de nieuwe binnenstad’ op 14 april jongstleden. Bekijk de fotoreportage om terug te kijken op deze geslaagde dag.

CentrumManagement Academy: Leren door het in de praktijk te doen

Op 15 februari verzamelden 14 enthousiaste deelnemers zich in het hotel theater Figi in Zeist. Op het programma stond de eerste kennismaking voor de opleiding tot centrummanager van de CentrumManagement Academy (CMA).