Week van de RIE

De week van de RIE staat weer voor de deur. Van 20 juni t/m 24 juni 2022 wordt er extra aandacht besteed aan het belang van een goedgekeurde Risico Inventarisatie en Evaluatie. Tijdens deze week worden er op meerdere plekken in Nederland acties georganiseerd en worden ondernemers aangespoord om (weer) aan de slag te gaan met de Risico Inventarisatie en Evaluatie.

Wat is het? En waarom is het belangrijk?

Een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) brengt alle mogelijke veiligheids- en gezondheidsrisico’s in beeld en biedt een Plan van Aanpak over hoe met deze risico’s om te gaan. Dit is belangrijk voor het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving. Het bezitten van een RI&E straalt ook vertrouwen uit en het zorgt voor een veilig gevoel onder de werknemers. Dat verhoogt de arbeidsprestaties van medewerkers en het vermindert het ziekteverzuim. Elk bedrijf moet tenminste een medewerker aanwijzen als preventiemedewerker. Dit moet iemand van binnen het bedrijf zijn. Bij bedrijven van 25 of minder medewerkers mag ook de eigenaar of directeur deze rol aannemen. Bij bedrijven met meer dan 25 medewerkers moet de Ondernemingsraad of Personeelsvertegenwoordiging instemmen met de preventiemedewerker.

Verplicht

Sinds 1994 is het voor ieder bedrijf met werknemers wettelijk verplicht om een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) te hebben en om deze actueel te houden. Er wordt hier door de Nederlandse Arbeidsinspectie op gehandhaafd en zij kunnen een boete geven als blijkt dat de RI&E niet op orde is. Deze boetes beginnen bij 7500 euro. Er is geen wettelijke geldigheidsduur van een RI&E. Het advies is om iedere vier jaar een nieuwe RI&E te laten uitvoeren. Mocht er in het bedrijf is veranderen, zoals een verbouwing, is het ook verstandig om de RI&E te laten actualiseren.

Uitvoeren

Het uitvoeren van een RI&E duurt een paar uur. Het aanwezige arbobeleid wordt doorgenomen en er wordt gekeken waar deze aangevuld moet worden. Daarnaast wordt er een ronde gedaan door alle ruimtes in het pand. Op basis hiervan volgt een rapportage met een Plan van Aanpak. Leden van INretail kunnen de RI&E voordelig door INretail laten uitvoeren. Ondernemers met 25 of minder medewerkers kunnen de RI&E ook zelf uitvoeren.

Het Vakcentrum ondersteunt haar leden met hun RI&E met een online tool die helpt bij het opzetten van de RI&E. Het programma leidt je door een vragenlijst waarmee je zelf gevaren en risico’s inventariseert. Aan het eind van het programma heb je een evaluatie en een Plan van Aanpak. Bij minder dan 25 medewerkers voor de levensmiddelendetailhandel is je bedrijf vrijgesteld van toetsing.

Advies

Ons advies is om bij collega ondernemers te vragen of zij al een RIE hebben afgenomen. Het kan namelijk handig en voordeliger zijn als je het tegelijk afneemt. Het is misschien mogelijk om één iemand te laten komen die meteen meerdere winkels doet.

Delen:

Bekijk ook

Zet als centrumprofessional de volgende stap en neem actief deel aan Intervisie bijeenkomsten

Geschreven door intervisiebegeleider Jacqueline Brouwer-Blok. Wil je als centrumprofessional een volgende stap zetten? Doe dan actief mee aan de intervisiebijeenkomsten van CMA. Onlangs hebben enthousiaste centrumprofessionals met succes het eerste CMA-intervisietraject afgerond. Dit traject bestond uit drie eendaagse bijeenkomsten waarbij deelnemers veel hebben geleerd en waardevolle feedback hebben gekregen.

Terugblik DNWS Deep Dive, woensdag 6 september 2023

Gisteren vond de eerste DNWS Deep Dive plaats als vervolg op de Meet & Greet die we begin dit jaar hebben georganiseerd. Het was een geslaagde bijeenkomst!

Gratis scan duurzaam toerisme voor jouw gemeente

Ben je deelnemer van DNWS en benieuwd waar de verbeterpunten liggen om jouw bestemming aantrekkelijker en duurzamer te maken? Via onze kennispartner Areaal Advies mag een centrumgebied een gratis scan uitvoeren.