Week van de RIE

De week van de RIE staat weer voor de deur. Van 20 juni t/m 24 juni 2022 wordt er extra aandacht besteed aan het belang van een goedgekeurde Risico Inventarisatie en Evaluatie. Tijdens deze week worden er op meerdere plekken in Nederland acties georganiseerd en worden ondernemers aangespoord om (weer) aan de slag te gaan met de Risico Inventarisatie en Evaluatie.

Wat is het? En waarom is het belangrijk?

Een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) brengt alle mogelijke veiligheids- en gezondheidsrisico’s in beeld en biedt een Plan van Aanpak over hoe met deze risico’s om te gaan. Dit is belangrijk voor het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving. Het bezitten van een RI&E straalt ook vertrouwen uit en het zorgt voor een veilig gevoel onder de werknemers. Dat verhoogt de arbeidsprestaties van medewerkers en het vermindert het ziekteverzuim. Elk bedrijf moet tenminste een medewerker aanwijzen als preventiemedewerker. Dit moet iemand van binnen het bedrijf zijn. Bij bedrijven van 25 of minder medewerkers mag ook de eigenaar of directeur deze rol aannemen. Bij bedrijven met meer dan 25 medewerkers moet de Ondernemingsraad of Personeelsvertegenwoordiging instemmen met de preventiemedewerker.

Verplicht

Sinds 1994 is het voor ieder bedrijf met werknemers wettelijk verplicht om een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) te hebben en om deze actueel te houden. Er wordt hier door de Nederlandse Arbeidsinspectie op gehandhaafd en zij kunnen een boete geven als blijkt dat de RI&E niet op orde is. Deze boetes beginnen bij 7500 euro. Er is geen wettelijke geldigheidsduur van een RI&E. Het advies is om iedere vier jaar een nieuwe RI&E te laten uitvoeren. Mocht er in het bedrijf is veranderen, zoals een verbouwing, is het ook verstandig om de RI&E te laten actualiseren.

Uitvoeren

Het uitvoeren van een RI&E duurt een paar uur. Het aanwezige arbobeleid wordt doorgenomen en er wordt gekeken waar deze aangevuld moet worden. Daarnaast wordt er een ronde gedaan door alle ruimtes in het pand. Op basis hiervan volgt een rapportage met een Plan van Aanpak. Leden van INretail kunnen de RI&E voordelig door INretail laten uitvoeren. Ondernemers met 25 of minder medewerkers kunnen de RI&E ook zelf uitvoeren.

Het Vakcentrum ondersteunt haar leden met hun RI&E met een online tool die helpt bij het opzetten van de RI&E. Het programma leidt je door een vragenlijst waarmee je zelf gevaren en risico’s inventariseert. Aan het eind van het programma heb je een evaluatie en een Plan van Aanpak. Bij minder dan 25 medewerkers voor de levensmiddelendetailhandel is je bedrijf vrijgesteld van toetsing.

Advies

Ons advies is om bij collega ondernemers te vragen of zij al een RIE hebben afgenomen. Het kan namelijk handig en voordeliger zijn als je het tegelijk afneemt. Het is misschien mogelijk om één iemand te laten komen die meteen meerdere winkels doet.

Delen:

Bekijk ook

Het retailagendafestival geeft blijk van een veranderende agenda

De hoofdthema’s van het retailagendafestvial, georganiseerd door de Retailagenda, DNWS en KERN worden meteen duidelijk uiteengezet door Minister EZK Micky Adriaansens en voorzitter van de retailagenda Marijke van Hees tijdens de ochtendsessie.

Nieuwe concepten doen intrede in Breda via starterswinkels

Breda trekt unieke winkelconcepten naar de binnenstad met project de Starterswinkel. Binnenkort krijgen startende ondernemers met innovatieve concepten in Breda de kans om hun concept uit te proberen in de winkel. Ondernemersfonds Breda voorziet de ondernemers van een instapklaar pand voor 1 jaar, met lage huur en coaching om de starters klaar te stomen voor doorstroom naar een regulier pand.

Energie besparen in centrumgebieden: wat kun jij doen?

De huidige energieprijzen, in combinatie met andere zaken als uitgestelde coronabelastingen, drukken fors op de bedrijfsvoering van winkels, horecaondernemers en andere ondernemers en partijen in binnensteden, winkelcentra en andere centrumgebieden. Op deze pagina verzamelen we de beste voorbeelden, tips en tricks, die jouw centrumgebied kunnen helpen om bij te dragen aan het terugdringen van energiegebruik en daarmee gepaard gaande kosten. Doe je ook mee?