Energie besparen in centrumgebieden: wat kun jij doen?

De huidige energieprijzen, in combinatie met andere zaken als uitgestelde coronabelastingen, drukken fors op de bedrijfsvoering van winkels, horecaondernemers en andere ondernemers en partijen in centrumgebieden. Als we niet opletten, verandert het straatbeeld en kunnen centrumgebieden niet meer de gastvrije ontvangst bieden die de bezoeker wenst en gewend is. Daarom moeten we allemaal bijdragen aan het oplossen van de energiecrisis.

Op deze pagina verzamelen we de beste voorbeelden, tips en tricks, die jouw centrumgebied kunnen helpen om bij te dragen aan het terugdringen van energiegebruik en daarmee gepaard gaande kosten. Doe je ook mee? Laat het ons weten via communicatie@dnws.nl, dan vullen we onderstaande lijst met voorbeelden aan.

Wat kun jij als centrumgebied / centrummanager doen?

Hieronder enkele voorbeelden van centrumgebieden in het land:

Zwolse ondernemers gaan bewust om met energie

Energiecampagne ‘Energie besparen, Natuurlijk’

Verschillende brancheorganisaties zijn gestart met de campagne ‘Energie besparen, Natuurlijk’. Klik hier voor meer informatie vanuit INretail over de campagne of download hier de campagneposter ‘Natuurlijk open’. Ook het Vakcentrum biedt een poster aan waarmee je als winkelier kunt laten zien dat de deuren van de winkel dicht zijn, maar de winkel wel open is. Klik hier voor de poster in verschillende formaten.
Meer weten over energie besparen? Bekijk de informatiepagina over ‘Energie besparen’ van INretail.

Vraag subsidie aan

In verschillende plaatsen in het land zijn er inmiddels subsidies beschikbaar voor ondernemers om te verduurzamen en te besparen op energieverbruik en kosten. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Amsterdam biedt een aardgasvrij subsidie aan. Lees hier meer over de regeling ‘Subsidie Duurzame Amsterdamse gebouwen’.
  • Gemeente Utrecht heeft een energieloket ingericht waarbij ondernemers advies kunnen krijgen. Daarnaast biedt Gemeente Utrecht het ‘Ondernemer Centraal‘ programma aan, waarbij ondernemers coaching en advies krijgen om hun onderneming te versterken voor de toekomst.

Wat kun jij als ondernemer in het centrumgebied doen?

DNWS sluit zich aan bij campagne ‘Energie besparen, Natuurlijk’. Door de winkeldeur dicht te houden, hoeft de airco of verwarming niet te loeien. Zo laten we zien dat klanten welkom zijn, ondanks dat de deuren dicht zijn. Doe dus mee!

Winkel-open

Schrikt een gesloten winkeldeur klanten af? Dat was de vraag in een groot onderzoek wat is uitgevoerd in Antwerpen. De conclusie was dat er helemaal geen verschil is tussen open of dichte deuren. Met een dichte deur liep er geen consument meer of minder naar binnen. Consumenten laten zich vooral door de koopwaar en de aantrekking van de winkel zelf verleiden, zo blijkt. Laten zien dat je open bent? Laat het zien met de poster ‘Natuurlijk is onze winkel open’.

Delen:

Bekijk ook

Het retailagendafestival geeft blijk van een veranderende agenda

De hoofdthema’s van het retailagendafestvial, georganiseerd door de Retailagenda, DNWS en KERN worden meteen duidelijk uiteengezet door Minister EZK Micky Adriaansens en voorzitter van de retailagenda Marijke van Hees tijdens de ochtendsessie.

Nieuwe concepten doen intrede in Breda via starterswinkels

Breda trekt unieke winkelconcepten naar de binnenstad met project de Starterswinkel. Binnenkort krijgen startende ondernemers met innovatieve concepten in Breda de kans om hun concept uit te proberen in de winkel. Ondernemersfonds Breda voorziet de ondernemers van een instapklaar pand voor 1 jaar, met lage huur en coaching om de starters klaar te stomen voor doorstroom naar een regulier pand.

Blog: Zorg dat duurzaamheid als eigen plek op de agenda komt

Duurzaamheid is hot. Deze zomer was dat letterlijk het geval. De warmte zette Europa onder druk en ook Nederland ontkwam er niet aan. Met de huidige energiecrisis voelt de bevolking het nu ook in haar portemonnee. De bewustwording wordt steeds groter, al is dat vooral ingegeven door een vermindering van comfort en een financiële achteruitgang.