Interview Farzad Ghaus: “Het aantal BIZ’en blijft stijgen en dat maakt het delen van kennis en ervaringen waardevol”

Interview Farzad Ghaus

In 2019 bestaat de bedrijveninvesteringszone (BIZ) in Nederland vijf jaar. Reden voor DNWS en Stad & Co om er het najaarsseminar aan te wijden. Maar wat is nu precies een BIZ? En hoe breng je in kaart welke ontwikkelingen er de afgelopen vijf jaar zijn geweest? Wij vroegen het aan Farzad Ghaus, directeur van Stad & Co.

Wat is eigenlijk een BIZ?

“BIZ is vijf jaar geleden geïntroduceerd als een manier van samenwerken: voor winkelgebieden, binnensteden en bedrijventerreinen. Via een BIZ investeren álle ondernemers en/of vastgoedeigenaren sámen in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving. Een BIZ is veel meer dan alleen een ‘pot met geld’. Het is een platform voor het delen van kennis, expertise, netwerken en (financiële) middelen. Dit maakt de BIZ tot één van de krachtigste instrumenten om het lokale ondernemingsklimaat positief te beïnvloeden. Een BIZ is geen doel op zich. Het is een middel dat brede samenwerking en gezamenlijke investeringen in een gebied faciliteert.”

Hoe breng je alles wat er de afgelopen vijf jaar is gebeurd in kaart?

“Een onderzoeksteam van de Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool van Rotterdam doet de komende maanden uitgebreid onderzoek naar de landelijke ervaringen met de BIZ over de afgelopen vijf jaar. Er wordt uitgebreid kwantitatief en kwalitatief onderzoek gedaan zoals deskresearch, een enquête en casesstudies. Diverse gemeenten en BIZ-organisaties, DNWS, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Stad & Co maken deel uit van de begeleidingscommissie voor het onderzoek. De uitkomsten worden op 4 november tijdens het seminar over de BIZ gepresenteerd. 

Waarom staat dit thema juist nu centraal?

“Dit jaar bestaat de wet op de BIZ vijf jaar. Dan verloopt de eerste termijn (maximaal vijf jaar) van de BIZ’en die onder deze wetgeving werden opgericht, dat maakt nieuwsgierig. De eerste BIZ’en gaan in 2020 hun tweede termijn in. Bovendien blijft het aantal BIZ’en in Nederland substantieel stijgen en dat maakt het delen van kennis en ervaringen bijzonder waardevol.”

In november staan we tijdens het DNWZ-seminar stil bij vijf jaar BIZ. Wat kunnen bezoekers verwachten? 

“Leren van elkaars ervaringen brengt de BIZ’en vooruit. In een halve dag komen de bezoekers te weten wat de duizenden ondernemers en vastgoedeigenaren die zich verenigden in ruim 300 Nederlandse BIZ’en met hun mogelijkheden hebben gedaan. Het eerste landelijke seminar ‘5 jaar BIZ in Nederland: eerlijk zullen we alles delen’ is een schatkamer vol informatie voor iedereen die betrokken is bij een BIZ of hierin geïnteresseerd is. Het programma biedt onder meer onderzoeksresultaten, 10 verschillende workshops, cases, kennisdeling, netwerken en een gratis BIZ-toolbox: beter met BIZ.”

Heb je voorafgaand aan het seminar een vraag of wil je graag een onderwerp aandragen voor de workshops? Stuur een mail aan Farzad Ghaus: farzad@stadenco.nl.

Delen:

Bekijk ook

Twee top MKB-ondernemers geven boost aan Blerick

2 Oktober organiseert DNWS met Kern een projectbezoek aan Venlo en Blerick. Eric Reubsaet sprak met Paul Berden (Berden Mode, Wonen & Meer) en Geert Benders (Jumbo Beej Benders) over hun recent geopende nieuwe winkels die zich naast elkaar bevinden. Een enorme boost voor het Blerickse centrum! 

Leiden in 2035: binnenstad met beste belevingsgebied van Nederland 

In Leiden moet het draaien om de totaalbeleving. "Je komt er om te winkelen, je blijft er om vanaf de grachten de stad te beleven, je gaat er naar een museum en je blijft er om te dineren" zegt centrummanager Gijs Holla. Bekijk het toekomstperspectief van Leiden voor 2035.

“Participeren kun je leren”

Hoe zet je een succesvol participatietraject in centrumgebieden op? Bewoners betrekken klinkt eenvoudig, maar waarom is dit zo belangrijk en hoe pak je dit aan? Wessel Brocken (Bureau Buhrs) deelt zijn ervaringen.