Centrumorganisaties van morgen

Veranderende functies in centrumgebieden en maatschappelijke opgaven leiden tot nieuwe samenwerkingsverbanden. Betrokkenheid van ondernemers, eigenaren, gemeente en andere partijen is niet vanzelfsprekend, maar wel hard nodig. DNWS en Stad & Co hebben samen met de Hogeschool van Amsterdam en tientallen centrumorganisaties, gemeenten en experts onderzoek gedaan naar toekomstige vormen van samenwerking in centrumgebieden. Op 6 november zijn de resultaten van het onderzoek gepresenteerd tijdens het congres in Rotterdam.

Download het Werkboek

Op basis van literatuuronderzoek, denksessies met experts, ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeenten verspreid over het land is het werkboek ‘Samen werkt’ ontwikkeld. Bekijk of download het werkboek hieronder.

Ontwikkelingenkaart – een praktisch handvat

Een onderdeel van het werkboek zijn de ontwikkelingenkaarten. Hiermee heb je heel overzichtelijk alle trends en ontwikkelingen in beeld over centrumgebieden en centrumorganisaties. Klik hier voor deze kaarten.

Dashboard Hogeschool van Amsterdam: Ontwikkeling van BIZ-en en Ondernemersfondsen

De Hogeschool van Amsterdam heeft een kwantitatief onderzoek uitgevoerd over de ontwikkeling van centrumfondsen in Nederland in de periode 2014 – 2023. Onder centrumfondsen verstaan we BIZ-en, Ondernemersfonds OZB en Reclamebelasting. De resultaten zijn voor iedereen beschikbaar in het dashboard dat is ontwikkeld.

Praktijkverhalen

In het werkboek ‘Samen werkt’ worden zes modellen omschreven van samenwerkingsvormen in centrumgebieden. Met deze modellen willen wij de dialoog op gang brengen om beter na te denken over passende samenwerkingsvormen in centrumgebieden. Door het uitwerken van praktijkvoorbeelden kunnen we hier makkelijker over in gesprek en laten we zien dat elk centrumgebied uiteindelijk maatwerk is. Lees hieronder de eerste partijkverhalen en blijf ons volgen voor meer voorbeelden.

Den Bosch

Den Bosch

Over het binnenstadsmanagement van Den Bosch via Den Bosch Partners. Lees hier het praktijkvoorbeeld uit het werkboek. Organisatiemodel ‘Langetermijndoeners’.

Leiden

Leiden door Rupert Parker Brady (Retaildenkers). Lees hier het praktijkvoorbeeld uit het werkboek. Organisatiemodellen ‘Langetermijndoeners’ en ‘De Koepelregisseurs’.

Westland

Westland is een middelgrote gemeente met 110.000 inwoners en negen kernen met een onderscheidende dynamiek en een geheel eigen cultuur. Rupert Parker Brady ging namens DNWS op pad om de samenwerking in gemeente Westland en de kernen in kaart te brengen. Organisatiemodel ‘Langetermijndoeners en De Coalitiegenoten’.

Terugblik op het congres

Wij zijn nog aan het nagenieten van het congres ‘Samen werkt’. Jij ook?
Beleef het congres opnieuw met dit fotoverslag en de aftermovie!

Presentaties deelsessies

Bekijk hieronder de presentaties terug van de verschillende deelsessies tijdens het congres op 6 november in Rotterdam.

Deelsessie 1:
Van ondernemersvereniging naar netwerkorganisatie

Download hier de presentatie

Deelsessie 2:
Verbetervoorstellen voor de Wet BIZ  

Download hier de presentatie

Deelsessie 3: 
Interactieve masterclass: de gouden cirkel

Download hier de presentatie

Deelsessie 4:
De toenemende rol van leisure in en rondom centrumgebieden – hoe kan je succesvol samenwerken? 

Download hier de presentatie

Deelsessie 5:
Kijken in de Rotterdamse keuken 

Download hier de presentatie

Deelsessie 6:
Vastgoed heeft de sleutel in handen

Download hier de presentatie

Deelsessie 7:
Publiek Private Samenwerking in Gebiedsontwikkeling: ‘Hoe maken we D.A.T. waar?

Download hier de presentatie

Deelsessie 8:
De toekomst van online community building

Download hier de presentatie

Workshop Samen werkt

Wil je met jouw gebied en relevante belanghebbenden verder aan de slag gaan en ervaringen uitwisselen met andere centrumorganisaties uit het land? Neem dan deel aan de workshop ‘Samen werkt’ die in 2024 op verschillende plekken wordt georganiseerd. Wil je meer informatie? Neem contact op met Farzad Ghaus (Stad & Co) of Rene Hendriks (Centrumverbinder)

CentrumManagement Academy

Wil je een opleiding volgen in centrummanagement? CentrumManagement Academy (CMA) biedt een praktijkgerichte 6 daagse opleiding aan. 24 april 2024 start de volgende editie. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Vragen?

Heb je een vraag of wil je meer informatie over Samen werkt? Neem dan contact met ons op!

Blijf doorgroeien door nauwe samenwerking

De Nieuwe Winkelstraat (DNWS) is een (onafhankelijk) kennis- en netwerkcentrum dat zich richt op de toekomstbestendigheid van Nederlandse winkelgebieden.