Nieuwe concepten doen intrede in Breda via starterswinkels

Breda trekt unieke winkelconcepten naar de binnenstad met project de Starterswinkel. Binnenkort krijgen startende ondernemers met innovatieve concepten in Breda de kans om hun concept uit te proberen in de winkel. Ondernemersfonds Breda voorziet de ondernemers van een instapklaar pand voor 1 jaar, met lage huur en coaching om de starters klaar te stomen voor doorstroom naar een regulier pand. Een mooie kans voor de ondernemers én de stad. We spraken Willem de Laat, en Maurice Vermeulen, voorzitter en binnenstadsmakelaar van Ondernemersfonds Breda over alle ins en outs.

“We weten allemaal dat de Hema en de Primark in de stad moeten zitten, maar de kers op de taart zijn de unieke concepten”

Hoe is de Starterswinkel tot stand gekomen?

In bijna alle binnensteden in Nederland is er een teruglopend aantal bezoekers en omzet zichtbaar,  zo ook in Breda. We hebben daarom een toekomstvisie gemaakt voor de binnenstad van Breda waarin we streven naar verhoging van de vitaliteit van het centrum. Om deze ambitie na te streven hebben we een programma ontwikkeld met 72 acties, waaronder de actie om te zorgen voor meer aantrekkelijke formules in de binnenstad. We weten allemaal dat de Hema en de Primark in de stad moeten zitten, maar de kers op de taart zijn de unieke concepten. Met deze gedachte is de Starterswinkel in het leven geroepen.

Hoe werkt de Starterswinkel?

De starterswinkel is er voor de ondernemer met een bijzonder concept die de stap steeds maar niet durft te wagen of die online ondernemer die al jaren twijfelt om een fysieke winkel te openen. Zij kunnen zich online aanmelden en worden vervolgens geselecteerd op basis van twee criteria: uniciteit en levensvatbaarheid. Om dit laatste te meten vragen we naar een businessplan voor de komende 2-3 jaar, waarin we kijken of is nagedacht over de concurrentie, inkoop, personeel, kosten en omzetverwachtingen. Het idee is dat de starters ongeveer een jaar in onze panden zitten en met succes doorstromen naar een regulier pand. Dat gaat gepaard met een hogere huur en risico en daarvoor is een zakelijke mindset van belang. We ondersteunen de starters dan ook met promotie bij de opening van de zaak en begeleiding door een businesscoach.

Vanuit Ondernemersfonds Breda zoeken en huren we panden die om verschillende redenen een aantrekkelijke prijs hebben. Bijvoorbeeld een pand van een woningbouwvereniging of een pand wat men grondig gaat verbouwen en tijdens de planvorming hiervoor 2 jaar leegstaat. Wij zorgen ervoor dat het pand zo goed als instapklaar is en financieren maar liefst 33% tot 50% van de huur om een deel van het financiële risico voor de starter op te vangen.

Wat zijn de voordelen voor een starter in de Starterswinkel?

Dat zijn er maar liefst 5:

  1. Met een huurperiode van een jaar is het risico beperkt en bij succes ondersteunt de binnenstadsmakelaar bij de zoektocht naar een definitief pand
  2. Je komt in een instapklaar pand en hebt dus geen opstartkosten
  3. Wij zorgen voor gratis publiciteit bij de opening
  4. Wij bieden begeleiding door een businesscoach
  5. De huurprijs is slechts tweederde van de reguliere prijs

Samen sta je sterker, toch?

Absoluut! We werken dan ook goed en nauw samen met de gemeente en de Vereniging van Vastgoedeigenaren, ook wel ‘de driehoek’ genoemd. De gemeente levert een financiële bijdrage, de Vereniging van Vastgoedeigenaren ondersteunt met contacten en het zoeken naar de juiste panden en vervolgens huren wij de panden en maken ze gereed.

Heb je tips voor andere centrumgebieden?

Het concept is misschien nieuw in Nederland, maar niet in België. We weten dat het werkt in andere steden en de behoefte is er. Hoe zorg je er dan voor dat deze formule een succes wordt in jouw winkelgebied?

Tip van Maurice: Goedkoop een winkel verhuren kan iedereen, maar met de juiste ondernemers maak je het een succes. Begin dus met goede selectie van concepten waar jij vertrouwen in hebt dat ze het kunnen halen.

Tip van Willem: Zorg dat je je zaakjes op orde hebt. Je hebt personeel nodig dat kan onderhandelen met vastgoed, een businessplan kan beoordelen en huurcontracten kan opstellen. Kortom, zorg voor de juiste expertise, capaciteit en tijd.

Wanneer gaan we iets zien in Breda?

In totaal zullen vier ondernemers komend jaar hun fysieke winkel openen in de binnenstad van Breda. Rond 18 november openen de eerste twee winkels haar deuren. In februari volgen er nog twee winkels. De winkels komen in een hoekpand aan de Reigerstraat aan het Kasteelplein en de Halstraat nummer 16. Kom je ook langs?

Delen:

Bekijk ook

Twee top MKB-ondernemers geven boost aan Blerick

2 Oktober organiseert DNWS met Kern een projectbezoek aan Venlo en Blerick. Eric Reubsaet sprak met Paul Berden (Berden Mode, Wonen & Meer) en Geert Benders (Jumbo Beej Benders) over hun recent geopende nieuwe winkels die zich naast elkaar bevinden. Een enorme boost voor het Blerickse centrum! 

Leiden in 2035: binnenstad met beste belevingsgebied van Nederland 

In Leiden moet het draaien om de totaalbeleving. "Je komt er om te winkelen, je blijft er om vanaf de grachten de stad te beleven, je gaat er naar een museum en je blijft er om te dineren" zegt centrummanager Gijs Holla. Bekijk het toekomstperspectief van Leiden voor 2035.

“Participeren kun je leren”

Hoe zet je een succesvol participatietraject in centrumgebieden op? Bewoners betrekken klinkt eenvoudig, maar waarom is dit zo belangrijk en hoe pak je dit aan? Wessel Brocken (Bureau Buhrs) deelt zijn ervaringen.