Tips voor de kerstvakantie

De kerstvakantie staat voor de deur, een periode vol gezelligheid, familie, vrienden en eten. Wil je onder de kerstboom even ontspannen of tijdens je wandeling na het kerstdiner zin in een podcast? Wij inspireren je met onderstaande tips van onze kennispartners en het team van DNWS.

Tips van de kennispartners

 • Boek ‘Verliefd verloofd gebouwd’
  Tessa Vosjan van Bureau Cosi deelt de tip ‘Verliefd verloofd gebouwd’ van Lot Frijling. Het is een handboek over conceptontwikkeling: In 3 stappen naar waardevolle locaties.
 • Handboek Kooporiëntaties 
  Zowel Ingrid Ploegmakers (Sweco) als Gerlant Lettinga (Retail Insiders) delen de tip ‘Handboek Kooporiëntaties’. Het boek is opgesteld door Sweco, BRO en I&O Research en is gebaseerd op de drie grote koopstromenonderzoeken die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd in Nederland: Randstad en Noord-Brabant (2021), Oost-Nederland (2019) en Limburg (2019). Het handboek kan de beleidsafdelingen Economische Zaken en Ruimtelijke Ordening van gemeenten ondersteunen in het formuleren van nieuw detailhandelsbeleid en bij de beoordeling van nieuwe detailhandelsinitiatieven, al dan niet in planologische procedures. Ook kan het private partijen (retailers, projectontwikkelaars en vastgoedeigenaren) helpen bij het maken van de juiste investeringsbeslissingen. Klik hier voor meer informatie over het boek. 
 • Boek ‘Straight-Line Leadership’ 
  René Hendriks van Centrumverbinder deelt met ons het boek ‘Straight-Line Leadership’, met daarbij de ‘Straight-Line Podcast’. René is inmiddels zelf aan boord gestapt van het traject ‘Self Leadership’ van Straight Line Leadership en geeft aan dat dit hem al veel heeft gebracht. Een aanrader volgens René! “Pas als je goed in staat bent om leiding te geven aan jezelf, ben je goed in staat om aan anderen leiding te geven. Echte leiders, creëren leiders!” 
 • Podcast ‘Data gedreven marketing en transformatie van winkelgebieden?’ 
  Leonie van der Laan van Bureau Buhrs deelt de podcast die zij vorig jaar heeft opgenomen over hun aanpak ‘De Bezoeker Booster’. Klik hier om de podcast te beluisteren. 
 • Artikel ‘Nee, één deelauto vervangt geen vier parkeerplaatsen’ 
  Aangezien deelmobiliteit een rol speelt in de ontwikkeling van centrumgebieden – denk aan wonen boven winkels – deelt Madelon Schreuders van Goudappel het artikel ‘Nee, één deelauto vervangt geen vier parkeerplaatsen’ van haar collega Frank Aalbers. Frank gaat in op het actuele vraagstuk over wat het effect is van het aanbieden van deelauto’s op autobezit en daarmee op de parkeerbehoefte. Klik hier om het artikel te lezen. 
 • Runnersworld om fit en vitaal te blijven 
  Paul te Grotenhuis, collega bij INretail geeft aan dat de website Runnersworld echt de perfecte website is om fit en vitaal te blijven. Je leest hier allerlei fantastische prestaties van professionals en van amateurs, wetenschappelijke onderzoeken en informatie over voeding en prestatie. En natuurlijk start je altijd als eerst met de column van hardloop-cabaretier Dolf Jansen. 
 • Podcastserie van Kitty Koelemeijer  
  Paul te Grotenhuis, collega bij INretail deelt de podcastserie van Kitty Koelemeijer. Kitty is hoogleraar aan Nyenrode Business Universiteit, toezichthouder en ondernemer. In haar podcast heeft zij gesprekken over technologie, innovatie, management en ondernemerschap. En ook over economie, psychologie en artificial intelligence. In de podcast van vrijdag 8 december schoof Jan Meerman van INretail aan. Luister de podcast.  
 • Boek ‘Retail is Mensenwerk’
  Charissa Zwanenberg van Vakcentrum deelt het boek ‘Retail is Mensenwerk’ van Hans van Tellingen.
 • Boek ‘De betonnen Droom – Daan Dekker’ 
  Eva Niens van Areaal Advies deelt graag de biografie van de Bijlmer en zijn eigenzinnige Bouwmeester. In het boek ‘De betonnen droom’ gaat auteur Daan Dekker op zoek naar het verhaal van Siegfried Nassuth, de mysterieuze en eigenzinnige bouwmeester van de Bijlmer.
 • Boeken ‘Wij zijn de stad’ en ‘Een klein land met verre uithoeken’ van Floor Milikowski 
  Jesse Markus (INretail) deel deze 2 boeken. Het eerste boek laat mooi zien hoe buurtbewoners samen met de leefbaarheid aan de slag kunnen. ‘Een klein land met verre uithoeken’ gaat over de economische ontwikkeling in verschillende regio’s in Nederland en is een pleidooi voor een rechtvaardige verdeling van rijksgelden over de regio’s.  
 • Podcast tips gericht op de retail
  Joyce Verdijk, collega bij INretail deelt vier podcast tips die gericht zijn op de retail. Namelijk: #Team Retail, Baanbrekende businessmodellen en ING sectorinzichten
 • Boekentips van Marcel Evers, collega INretail 
  Marcel Evers is in zijn boekenkast gedoken en tipt ons vier boeken: Gigantisme van Geert Noels, De winstparadox van Jan Eeckhout, Smooth City van René Boer en Wat we gemeen hebben van Thijs Lijster.

Tips van DNWS

 • Podcast Fashion Inside
  Hester Bunnik deelt de podcast ‘Fashion Inside‘. Twee ondernemers met ervaring in de kledingindustrie bespreken alles wat met mode te maken heeft. Van najaarstrends tot wat erbij komt kijken om een winkel te runnen.
 • Artikel ‘What drives consumers to use local online retail platforms? The influence of non-place-specific and place-specific motives’ 
  Willem Leyh van ons DNWS-team tipt jullie graag over een wetenschappelijk artikel over lokale online marktplaatsen. Klik hier voor een introductie en hier om het artikel te lezen. Het artikel bevat onder andere input van Daphne Hagen, die verbonden is aan de HvA en een van de onderzoekers was van het DNWS-onderzoek ‘Online verkoopstrategieën voor retailers’
 • Programma Lokaal x Digitaal 
  Natasja Stel: Check het programma Lokaal x Digitaal eens. Daar onderzoeken we hoe we het aanbod online beter ontsluiten zodat een bezoek aan lokale winkels en het kopen daar wordt gestimuleerd. Wil je hier meer over weten? Vul dan het formulier in op de website. Dan ontvang je voortaan de nieuwsbrief!   
 • Boek ‘Atomic Habits’ 
  Joyce van Dorp tipt het boek Atomic Habits van James Clear. Kleine veranderingen kunnen zorgen voor een groot resultaat. Een boek over hoe je slechte gewoontes afleert en goede gewoontes aanleert.
 • Boek ‘Nudging en Overtuigen’ van Reinout van Zandycke 
  Merel van Hees tipt het boek Nudging en Overtuigen. Over hoe eenvoudige psychologische techniek ons leidt naar een bepaalde keuze. Zeker toepasbaar in een centrumgebied!   
 • Podcast tips van de accountmanager
  Johan Schomaker vond het lastig kiezen, hij heeft zoveel podcast tips. Maar uiteindelijk heeft hij een mooie selectie gemaakt van vier podcast, namelijk: Magisch Maastricht: wie profiteert en wie niet?, De kloof tussen platteland en stad, is die er wel?19de eeuw: het nieuwe winkelen en Thoughtful Thursday van Bas Duijsens.

Delen: